Em prelep, em lekovit: Zasadite ovaj cvet i krasiće baštu do kasne jeseni

Ehinacea je ukras svake bašte, ali retko ko zna i koliko je lekovita…

Vrlo atraktivnog i upečatljivog izgleda, ehinacea je pravo blago svakog vrta. Ime joj potiče od grčke reči echinos što u prevodu znači jež i odnosi se na cvetnu glavicu koja posle cvetanja izgledom podseća na ježa.

Nega i sadnja

Ehinacea se sadi u proleće ili jesen, na dobro dreniranom tlu koje se potpuno ili delimično nalazi na suncu. Ehinaceu je moguće uzgojiti i iz semena, ali za klijanje zahteva hladno, vlažno razdoblje. Seme gusto posejte na jesen i lagano ga pokrijte kako ga ptice ne bi pojele. Seme će klijati u proleće, ali valja imati na umu kako će većina biljaka cvetati tek tokom druge godine od sadnje.

Ehinacea najbolje uspijeva na području koje je potpuno ili delimično obasjano suncem. Potrebno joj je najmanje četiri sata sunčeve svetlosti dnevno.

Veličina biljke zavisi od vrste, pa pre sadnje obavezno proverite o koji se sorti radi. Ako, na primjer, sadite ehinaceu koja raste do 45 cm visine, između biljaka ostavite toliki razmak. Osim toga, ehinacea ima poprilično duboko korenje pa ne voli presađivanje.

Ehinacea ne zahteva velike količine vode, ali ćete morati da zalivate mlade biljka redovno sve dok ne puste korenje. To obično znači zalivanje svakog dana ili svakog drugog dana odmah nakon sadnje, a zatim se zalijeva nekoliko puta nedeljno, onda jednom nedeljno, pa svaki druge nedelje i uz postepeno smanjivanje zalivanja, odraslu biljku je potrebno zaliti samo u vreme ekstremne suše.

Drugu godinu nakon sadnje ehinaceu uopšte ne treba zalivati, osim ako je prošlo osam ili više nedelja bez kiše. Takođe je ne treba ni dohranjivati.

Karakteristike

Ova višegodišnja biljka spada u porodicu Asteraceae, raste od 60 do 100 cm, a svaka grana završava se raskošnim svetom. Listovi su ovalni, a biljku prekrivaju guste i oštre dlačice. Cvetovi su uglavnom tamnoljubičaste boje, ehinacea cveta od juna do septembra. Miriše veoma lepo i bogata je nektarom koji pčele jako vole.

Ehinaceu su uzgajali još Indijanci zbog njenih brojnih lekovitih svojstava. Primena joj je bila široka, pa su je koristili za brojne bolesti i tegobe poput zubobolje, glavobolje, artritisa, reume, sepse, opekotina, ali i protiv zmijskih ugriza i uboda insekata. U Evropu je stigla u 18. veku, a široko se primenjuje u alternativnoj medicini, fitoterapiji i homeopatiji.

Lekovita svojstva ehinacee

Koristi se stabljika, list, ali i cvet. Brojnim istraživanjima je dokazano da ehinacea ima antivirusno delovanje i da pogoduje kod respiratornih infekcija.

Klinička studija je takođe potvrdila je da ehinacea jača oslabljeni imunološki sistem u fazama povećanog stresa ili virusnih infekcija poput gripa i prehlade, a preparati sa ovom biljkom često se koriste kod infekcija mokraćnog sistema, glavobolja, simptoma hroničnog umora, ekcema i alergija

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.