U trendu

Evo da li smete da spavate sa uključenom klimom, stručnjak tvrdi…

Ovih dana najavljene su veoma visoke temperature koje mogu da deluju prilično iscrpljujuće po organizam.

Zato je najlakši način da rashladite prostoriju pomoću klime, a da biste bili sigurni da će vazduh biti bezbezdan, potrebno je da redovno perete i održavate filtere.

Mnogi vole da ostave uključenu klimu čak i kada idu na spavanje, a stručnjaci su otrkili da je li to može da ima negativan uticaj na zdravlje.

Mark Redik, jedan od autora knjige Sleep Advisor, kaže korišćenje klima uređaja tokom spavanja može da bude loše za one koji pate od astme, a isto se odnosi i na korišćenje ventilatora tokom noći.

– Mnogim ljudima ventilator, posebno onaj na plafonu, pomaže da zaspu, ali to uopšte nije dobro jer može da izazove alergijski napad i suve oči – kaže on.

Isto se odnosi i na klimu, pa je možda bolje da pre spavanja dobro ohladite prostoriju, a zatim isključite klimu ili da vam klima bude uključena u drugoj prostoriji. Nije dobro da celu noć provedete sa uključenom klimom u prostoriji u kojoj spavate, jer osim alergijskih napada i problema sa suvim očima i sluzokožom nosa, mogući su i drugi problemi, poput ukočenosti i bola u leđima.

Mark savetuje i da redovno čistite ventilatore i klima uređaje pre korišćenja, navodeći suvu kožu kao još jednu manu konstantnog korišćenja klima uređaja.

– Kada taj vazduh duva na vas dugo i često, koža se suši. Losion i kreme će pomoći, ali ne ako ovo postane navika tokom celog leta – objasnio je on.

Umesto klima uređaja i ventilatora, stručnjaci savetuju sledeće:

– Namestite žaluzine, navucite zavese, ali gledajte da imate neke obojene jer će tamne boje privući toplotu. Tuširajte se često i hidrirajte se hladnom vodom. Izbegavajte alkohol, kofein i napitke s visokom koncentracijom šećera.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar