U trendu

Evo koliko često treba da čistite svoj dom! Kompletan vodič za uvek besprekornu kuću

U savremenom životu, mnoge porodice čiste dom kada nađu malo vremena, a sve manje prate organizovane planove. Zbog toga su njihovi kuće uvek prljavije, a da toga nisu ni svesni.

Sve brži ritam života ostavlja ljudima sve manje vremena i energije za kuću i kućne poslove. Portal Good Housekeeping je zato sastavio organizacioni plan koji će vam znatno olakšati čišćenje, prenosi 24sata.hr.

Evo šta i kada treba čistiti:

Svakog dana:
– Pospremajte krevet
– Očistite WC šolju i kuhinjske površine
– Operite sudove

Jednom nedeljno:
– Menjajte posteljinu i peškire
– Perite veš
– Prašite i usisavajte
– Čistite kupatilo

Jednom mesečno:
– Operite prozore
– Usisajte ispod nameštaja
– Operite otirač
– Očistite mašinu za pranje sudova

Svakih 3 do 6 meseci:
– Vakumirajte dušeke
– Perite ćebad i jastuke
– Čistite frižider i zamrzivač

Jednom godišnje:
– Perite okvire prozora i vrata
– Čistite tapacirani nameštaj
– Čistite oluke
– Obrišite sijalice

Pridržavanjem ovog rasporeda možete sprečiti razmnožavanje bakterija u kući. Preporučuje se čišćenje jorgana u hemijskoj čistionici i držanje prljavog veša u posebnoj korpi, ne razbacanog po celoj kući. Takođe, važno je jednom nedeljno dobro oprati čašu u kojoj se drže četkica i pasta za zube, jer vlaga može doprineti razmnožavanju brojnih bakterija.

Istraživanja pokazuju da se vreme utrošeno na čišćenje smanjilo za 32 minuta nedeljno u poređenju sa 2014. godine. Danas ljudi u proseku troše 4 sata i 7 minuta nedeljno da očiste kuću, što je manje u odnosu na prethodnih 4 sata i 39 minuta.

Najnepopularniji kućni poslovi su čišćenje rerne, toaleta i prozora. Mnogi se trude da što brže očiste kuću, što često dovodi samo do opet prljavijeg doma. Pratite ovaj plan i održavajte svoj dom čistim i zdravim.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.