Gde je on, tu je sreća i bogata porodica: Zbog njegove lekovitosti, svaka kuća treba da ga ima!

Još u starom Egiptu, Kleopatra bi natopila jedra svojih brodova uljem jasmina, kako bi joj vetar zanosno mirisao dok, sa svojim ljuibavnikom Markom Antonijem, plovi Nilom.

Upravo iz egipatske oaze Fajum jasmin će doći u Evropu, gde su ga preneli Maori. U Indiji je cvet jasmina simbol boga Višne. To je sastojak parfema koji tvrde da su vrhunskog kvaliteta.

Moda pravljenja čaja od njegovog suvog cveća proširila se iz Kine. Ulje jasmina aromaterapeuti smatraju jednim od najvrednijih i svakako najskupljih eteričnih ulja.  Kada su već ostarelog Nikola Makijavelija pitali da li bi želeo da se vrati u svoju voljenu Firencu, on je odgovorio:

„Samo bih voleo da još jednom prođe pored mene jedna od sestara Guči, jer za njihov miris vredi živeti”. Taj miris za koji vredi živeti bio je jasmin. Mirisni žbun tamnozelenog lišća i jarko belih cvetova, hiljadama godina pleni i pleni maštu ljudi od dalekog Orijenta do Mediterana.

Njegova domovina su Egipat, daleka Kina i Indija. Danas se gaji u Alžiru, Maroku, Egiptu, Turskoj, Italiji i Francuskoj gde su plantaže ove plemenite biljke pod kontrolom kompanije Šanel.

Tu se dobija najkvalitetnije i najskuplje ulje jasmina.  Cveće se bere samo dva dana u godini u vremenskom intervalu od 4.15 do 7.30 časova. Veruje se da je u tom trenutku energetski i mirisni potencijal ulja jasmina najveći. Ono što se tada sakupi predstavlja celokupnu godišnju žetvu iz koje se posebnom tehnikom enflera dobija skupo apsolutno ulje.

Stakleni okviri su podmazani i posuti cvećem, koje se menja dok podloga ne bude zasićena mirisom. Nakon toga se posebnim rastvaračem uklanja mast i dobija se čisto eterično ulje jasmina, koje košta oko 60.000 dolara po litru. Ta ogromna cena, za koju možete kupiti stan u centru grada ili skupi sportski automobil, učinila je jasmin statusnim simbolom, sinonimom za luksuz i blagu dekadenciju. Miris jasmina, koji u Indiji simbolizuje zabranjenu ljubav na mesečini, zaveo je mnoge.

Aromaterapeuti koriste ulje jasmina protiv menstrualnih grčeva i za olakšavanje porođaja. Nekoliko kapi ovog dragocenog ulja rastvorenog u 30 mililitara jojobinog ili bademovog ulja jedan je od najcenjenijih preparata za negu suve i osetljive kože, posebno one sklone crvenilu.

Posebno se preporučuje kada je potrebno koži vratiti elastičnost i mekoću.  Kada pomešate 4 kapi ulja jasmina sa 4 kapi ulja mandarine i 3 kapi ulja sandalovine i sipate ih u kupatilo, to će, prema priručnicima za aromaterapiju, osloboditi vaše inhibicije, probuditi maštu i podstaći kreativnost.

Jasmin ima sposobnost da ukloni mračna raspoloženja i oslobodi podsvesne želje. Ovo je ulje optimizma, životne radosti i euforije. Ako osetite miris jasmina iz vaše mirisne lampe za isparavanje, vi i vaši prijatelji ćete se osećati samopouzdano i raspoloženi za druženje.

Stručnjaci za aromaterapiju kažu da jasmin pretvara sivi dan u karneval. Iako ove tvrdnje mnogima deluju pomalo sumanuto, svi znamo da miris, baš kao i muzika, može da nas oraspoloži i učini da se osećamo zadovoljno i samopouzdano.

Jedna kap jasmina, koju stavite na potiljak, ispod kose, učiniće vas kraljicom zabave. Osećaćete se posebno i jedinstveno, jer ovo ulje miriše drugačije na svakoj koži. Upravo je ta činjenica podstakla Koko Šanel da izabere jasmin kao baznu notu svog čuvenog parfema, koji je postao kulturni fenomen. Tvrdila je da žena treba da miriše na nju, a ne na cveće.

Beli jasmin simbolizuje lojalnost, žutu ljupkost i elegancija Jasmin je generalno cvet koji simbolizuje porodicu.  Ponegde se veruje da svaka žena u kući treba da ima torbu sa osušenim cvetovima jasmina, jer je suvi jasmin simbol braka. Imajte ovo na umu kada poklanjate cveće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.