U trendu

Genijalan trik uz koji prašinu na nameštaju nećete videti čak dve nedelje

Kada se prašina kreće kroz vazduh, akumulira blago pozitivno ili negativno električno naelektrisanje, a zatim se privlači površinama sa blagim negativnim ili pozitivnim naelektrisanjem, što na kraju dovodi do taloženja

Prašina se uglavnom sastoji od mrtvih ćelija kože, grinja, mrtvih čestica insekata, čestica zemlje, polena, sitnih komada plastike, bakterija, kose, vlakana odeće… Mnoge od ovih čestica ulaze u dom spolja, kroz prozore i vrata, na obuću, odeću, kućne ljubimce… Tu su i grickalice koje jedete u kući kao i sitne mrvice od drugih obroka itd.

– Prašina se akumulira veoma brzo, a za to imate nauku da zahvalite. Setite se onoga što ste naučili o statičkom elektricitetu u osnovnoj školi. Kada se prašina kreće kroz vazduh, akumulira blagi pozitivni ili negativni električni naboj. Prašina se zatim privlači na površine sa blagim negativnim ili pozitivnim nabojem, što na kraju dovodi do akumulacije. Na primer, tepisi su magneti za prašinu, mnogo više od tvrdog drveta ili linoleuma, objasnio je Metju Barata iz Daimer Industries, američke kompanije specijalizovane za komercijalnu i industrijsku opremu za čišćenje.

Postoji odličan trik da se prašina ne skuplja tako brzo na nameštaju u domu, a zapravo je tečnost koja je odbija od površine.

Sastojci:

  • 1 litar vode
  • 1 kašika jabukovog sirćeta
  • 1 kašika glicerina

Postupak:

Dobro pomešajte vodu, jabukovo sirće i glicerin. Nanesite tečnost na pamučnu krpu i njome temeljno premažite sve površine. Brzo ćete shvatiti da se prašina ne slaže tako brzo.

Sličan efekat ima i omekšivač

Stavite nekoliko kapi omekšivača na krpu za prašinu i obrišite površine i predmete u kući. Deluje na statički elektricitet tako što sprečava njegovo stvaranje. Pored toga, uz ovu metodu će prostor dodatno mirisati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.