U trendu

Genijalno: Bez hemije očistite posuđe od masnoće i rđe

U posuđu pripremamo hranu za sebe i svoju decu, stoga što manje hemije pri čišćenju – to bolje za vas, prenosi uspesnazena.com.

Tiganji od raznih materijala su nezamenjivi u pripremi hrane. Koristimo ih vrlo često, a ponekad ne samo jedan, već nekoliko. Nije ni čudo da se prilično brzo, na njihovom dnu i sa svih strana, nataloži deblji sloj masnoće. Takođe, oni od gvožđa su skloni i rđanju.

Hemijske metode za uklanjanje ovih problema često su nedovoljno efikasne, a ponekad nisu uopšte ni efikasne. S hemijskim sredstvima moramo obavezno da radimo s gumenim rukavicama, a miris (da ne kažemo smrad) od svih tih proizvoda je nepodnošljiv i može izazvati alergiju.

Međutim, postoje vrlo jednostavni načini uklanjanja zagorele masnoće i to brzo, bez upotrebe hemije.

Jednostavan način za čišćenje posuda od rđe i masnoće

Krompir

Oljuštite jedan sirovi krompir srednje veličine ili veliki. Presecite ga na pola po visini i jednu polovinu umočite u sodu bikarbonu. Za uklanjanje rđe na gvozdenim tiganjima, biće dovoljno umočiti takav krompir u so.

Trljajte krompirom, kao sunđerom, dno šerpe ili tiganja. Treba uložiti mali napor, ali rezultat će biti vidljiv momentalno, što će vas dodatno inspirisati.

Ako želite na ovaj način očistiti od masnoće više tiganja ili šerpi, neophodno je periodično obnavljati krompir, odnosno, povremeno odsecati zaprljani deo. Takođe, češće ga treba umakati u sodu bikarbonu ili so, jer masnoću, u stvari, čisti kombinacija soka krompira i sode bikarbone.

Masnoću na unutrašnjim zidovima šerpe možete ukloniti i uz pomoć običnih kesica čaja

Samo 2-3 kesice čaja i doviđenja masnoći. Za ovu potrebu kupiti najjeftiniji čaj u vrećicama.

Uzmite suvu, nekorištenu kesicu čaja i jednostavno pređite njome po unutrašnjem zidu šerpe na kojoj je ostala masnoća. Odmah ćete primetiti kako se masnoća otapa, kao da se upija u čajnu kesicu.

Masnoću s spoljnih strana posuđa možete takođe ukloniti kuvanjem istih u rastvoru sode bikarbone.

Uzmite veliku šerpu u koji može stati tiganj ili manja šerpa, stavite u njega 4-5 kašika sode bikarbone i prelijte vodom. Kuvajte 30-50 minuta. Nakon toga samo prebrišite svoje sudove. Za ovu metodu nije potreban nikakav fizički napor, ali njeno izvođenje zahteva vreme. Ako ga imate, to je najefikasniji način eliminisanja stare masnoće sa svih posuda. Na ovaj način možete iskuvavati cediljke, kašike, viljuške, poklopce i druge predmete.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.