U trendu

Guši vas smrad cigareta u stanu, ali nikako ne uspevate da ga uklonite? Ovo će upaliti

Da li ste se preselili u prostor ili kancelariju u kojoj su nekada boravili strastveni pušači? Ili ste iznajmili stan stanarima koji puše? Mnogi su se našli u situaciji da ne mogu da dišu kada uđu u takve prostore i, koliko god da se bore, ne mogu da isteraju smrad. Donosimo savete kako da ga se konačno rešite.

Ako je reč o teškim pušačima, dim cigareta će ući u sve – nameštaj, tepihe, sofe, fotelje, ukrasne jastuke, posteljinu, zavese… Prvi korak koji možete da preduzmete je da pokušate da provetravate danima. To bukvalno znači da su prozori otvoreni 24 sata dnevno i do mesec dana. Efikasan je, ali teško ostvariv, posebno u jesen kada je vreme varljivo i vazduh pun vlage. Ako je ovo nemoguća misija, idite na plan B: pranje svih tekstila u prostoriji koji se mogu prati u veš mašini i dubinsko hemijsko čišćenje sofa, kauča, fotelja, kreveta, dušeka, tapaciranih stolica…

Sledeći korak je da se oslobodite mirisa duvana iz nameštaja. Napravite rastvor od vode i nekoliko kašika sirćeta, stavite u bocu sa raspršivačem i poprskajte unutrašnjost ormara, fioka, polica, stolova… Posle toga stavite dve kašike sode bikarbone na tanjire u koje ste dodali kašičicu ili dve omekšivača intenzivnog mirisa i rasporedite ih po prostoriji. Kada se soda bikarbona osuši, dodajte još omekšivača. Takođe možete posipati sodu bikarbonu na dušeke i tepihe.

Ako kuhinja smrdi, stavite na šporet pet litara vode i dodajte pola litra alkoholnog sirćeta, ostavite da provri, pa ostavite na tihoj vatri da nastavi da isparava.

Pored toga, svu stolariju temeljno operite sredstvima za odmašćivanje.

Ako ni to ne pomogne, stavite zračni jonizator u prostoriju i svi neprijatni mirisi će nestati, prenosi Jutarnji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.