U trendu

Ukoliko ne možete bez cigareta u kući, obavezno nabavite ovu biljku: Guta duvanski dim i prečišćava vazduh

Ukoliko ne možete bez cigareta u kući, obavezno nabavite ovu sobnu biljku

Beaucarnea recurvata, poznata i kao slonova noga je ukrasna biljka srednje veličine, pogodna za uzgoj u saksijama. Ova neobična i atraktivna biljka nazvana je po svom debelom, zaobljenom stablu koje podseća na nogu slona, iznad kojeg izrastaju dugački, uski listovi koji padaju poput konjskog repa, piše 24sedam.

Jedna je od najpopularnijih sobnih biljaka jer, osim što je lepa za oko, dobro podnosi i kućne uslove i uspeva početnicima. Zbog svoje lepote, idealan je izbor za one koji žele da uz malo održavanja unesu dašak zelenila u unutrašnjost svog doma.

Prečišćava vazduh

Takođe, poznata je i kao „biljka koja jede dim“, sposobna je da apsorbuje neke zagađivače koji su obično prisutni u domovima. Uglavnom je u stanju da zadrži štetne materije koje emituje dim cigareta, kao što su teški metali i kancerogene hemikalije.

Međutim, važno je naglasiti da slonova noga ne može da zameni odgovarajuću ventilaciju prostorije i recirkulaciju vazduha.

Ova biljka takođe može biti korisna u kućama i za nepušače, jer može da pomogne smanjenju koncentracije drugih zagađivača prisutnih u vazduhu u zatvorenom prostoru, kao što su formaldehid, isparljiva organska jedinjenja, bromovani usporivači plamena i iritanti koji se nalaze u deterdžentima.

Da bi se dodatno poboljšao efekat prečišćavanja, moguće je kombinovati ovu bilju sa drugim koje su poznate po svojoj sposobnosti da apsorbuju zagađivače, kao što su dracena, spatifiljumi sanseverija.

Lokacija i svetlost

Biljka slonova noga preferira svetle lokacije sa puno indirektne svetlosti. Direktno sunčevo svetlo može biti korisno, posebno ako se nalazi unutar kuće gde su uslovi svetlosti obično slabiji nego napolju. Međutim, treba izbegavati prekomerno izlaganje jakom direktnom svetlu koje može izazvati opekotine na listovima.

Zalivanje

Ključ uspešnog uzgoja slonove noge leži u pravilnom zalivanju. Biljka je prilagođena sušnim uslovima i ima tendenciju da akumulira vodu u svom stablu. Zalivajte tek kada je zemlja potpuno suva. Prekomerno zalivanje može dovesti do truljenja korena, pa je važno omogućiti dobru drenažu. U zimskim mesecima, kada je biljka u periodu mirovanja, zalivanje treba dodatno smanjiti.

Temperatura

Slonova noga preferira tople uslove i nije tolerantna na hladnoću. Idealna temperatura za uzgoj je između 18 °C i 25 °C. Trebalo bi je zaštititi od niskih temperatura i promaja, posebno tokom zimskih meseci.

Đubrenje

Tokom perioda aktivnog rasta, u proleće i leto, slonova noga može koristiti blago đubrivo za sobne biljke. Đubrenje jednom mesečno je obično dovoljno. U jesen i zimu, đubrenje treba obustaviti.

Presađivanje

Presađivanje slonove noge je potrebno samo kada biljka preraste svoj saksiju. Zbog sporog rasta, ovo nije često potrebno. Kada presađujete, odaberite saksiju koja je samo malo veća od prethodne i osigurajte dobru drenažu kako bi se izbeglo zadržavanje vode.

Slonova noga je izdržljiva i jednostavna za održavanje, što je čini popularnim izborom za uzgoj kod kuće. Njen jedinstven izgled donosi notu egzotičnosti u svaki prostor, dok njena sposobnost da toleriše zanemarivanje čini ovu biljku idealnom za zauzete ljude ili početnike u uzgoju biljaka. Prateći ove jednostavne smernice, možete uživati u lepoti i jedinstvenosti slonove noge bez previše truda.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.