I za vaše biljke je vrućina: Evo kako se najbolje i najpravilnije zaliva cveće na temperaturama od preko 30

Slađana Milosavljević, pejzažna arhitektkinja , deli sa nama svoje bogato iskustvo i savete kako održavati cveće tokom vrelih letnjih meseci. Dok temperature dostižu visoke vrednosti, ključno je znati koje biljke preferiraju sunce, kako pravilno zalivati, i koje su najčešće greške u nezi biljaka, prenosi mondo.rs.

Za terase koje su izložene direktnom sunčevom svetlu, preporučuje se sadnja biljaka koje dobro podnose ovakve uslove, kao što su petunije, muškatle, lavanda i gazanija. Ove biljke su otporne na sušu i vole puno sunčeve svetlosti, što ih čini idealnim izborom za sunčane pozicije.

S druge strane, za senovite delove terase ili bašte preporučuju se biljke kao što su begonije, vodenike, lepi jova, fuksije i hoste. Ove biljke preferiraju delimičnu ili potpunu senku i manje sunčevog svetla tokom dana.

Za terase koje su izložene vetru, Slađana preporučuje biljke poput lavande, ruzmarina, seduma i ukrasnih trava. Ove biljke su otporne na vetar i dobro se prilagođavaju promenljivim uslovima.

Kada je reč o zalivanju, ističe se važnost održavanja pravilne vlažnosti zemlje. Prekomerno ili nedovoljno zalivanje su česte greške koje treba izbegavati. Preporučuje se zalivanje kada je površinski sloj zemlje suv na dodir, ali nije dobro da zemlja bude previše vlažna.

Za zalivanje je bolje koristiti kišnicu umesto česmovače, jer kišnica nema hemikalija poput hlora koje mogu biti štetne za biljke. Takođe, preporučuje se zalivanje ujutru, pre nego što temperatura postane previše visoka, kako bi se izbegli šokovi za biljke usled naglog hlađenja zemlje uveče.

Što se tiče prihrane biljaka, Slađana naglašava da je domaći kompost odličan izbor zbog svojih hranljivih materija i poboljšanja strukture zemlje. Međutim, ističe se i da su kupovni supstrati efikasni i praktični za svakodnevnu upotrebu.

Ovi detaljni saveti će vam pomoći da vaše cveće uspešno preživi letnje vrućine i da ostane zdravo i bujno tokom celog godišnjeg doba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.