U trendu

Imaćete nikad lepše ruže i hortenzije ako im dodate ovaj jeftini dodatak iz kuhinje

Kako se leto približava, radujemo se raskošnim pupoljcima naših hortenzija i ruža, koje tek treba da daju svoje prve nežne izdanke. Da biste bili sigurni da će ove godine zablistati u punom sjaju, važno je da ih obogatite hranljivim materijama koje će im pomoći da ispune svoj puni potencijal.

Dobra vest je da ne morate nužno da kupujete skupa đubriva, u stvari, neka jeftina hrana koju verovatno već imate kod kuće potencijalno će dati još bolje rezultate.

Zapravo, iskusni baštovan Majkl Peri ističe da će ruže i hortenzije imati još bogatije cvetanje ako u zemlju dodate malo kafe ili čaja, jer su bogate azotom.

„Da li ste znali da mi nismo jedini koji uživaju u kafi i čaju? Naše biljke ih vole u ​​zemlji!’ kaže stručnjak, dajući nam još jedan razlog da ne oklevamo da konzumiramo omiljeni topli napitak.

Kako poboljšati cvetanje ruža i hortenzija uz pomoć kafe

I ruže i hortenzije vole blago kiselo zemljište, a azot pomaže biljkama da proizvedu veće i obilnije cvetove, što ga čini veoma korisnim dodatkom. Talog od kafe može se mešati u kompost ili jednostavno posipati po zemlji i prirodno će se raspasti.

„Možete dodati talog kafe direktno u tlo oko biljaka da biste obezbedili hranljive materije“, ističe Peri i napominje:

„Ako ste zabrinuti da će biljke biti napadnute puževima, pospite talog kafe po zemlji i on će delovati kao repelent.“

Kako obogatiti ruže i hortenzije kesicama čaja

Kesice čaja takođe mogu sprečiti puževe da unište biljke, ali takođe deluju kao sredstvo odvraćanja od drugih štetočina kao što su mravi ili biljne vaši. Samo ovo će obezbediti mnogo luksuzniji rast tokom leta.

Sve što je potrebno je da skuvate šolju čaja, otvorite kesicu i sipate sadržaj u zemlju da se prirodno raspadne. Samo se uverite da se torba potpuno ohladi pre nego što to uradite.

„Ovo će posebno voleti ruže jer vole azot i kiselost koju čaj sadrži, a možete dodati i vodu za zalivanje“, zaključuje stručnjak, prenosi Tportal.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.