U trendu

Imate li problema sa puževima u dvorištu? Evo kako da ih se zauvek rešite, na prirodan način

Puževi su prave štetočine u bašti. Za veoma kratko vreme su u stanju da nanesu neverovatnu štetu: pojedu mlad rasad, tek iznikle biljke, salatu, mlad bosiljak, mirođiju itd.

Baštovani su se dosetili i osmislili šta je to što puževe može zauvek da odbije iz vaše bašte:

1. Kukuruzno brašno

Izgleda da puževe neverovatno privlači ovo brašno koje je za njih fatalno. Uveče stavite teglu sa kukuruznim brašnom u baštu, a ujutru ćete oko nje naći gomilu mrtvih puževa. Tako radite svako veče, dok ove štetočine ne uništite sasvim.

2. Pivo

Isto tako puževi ne mogu da podnesu pivo, ali ga baš vole. Sipajte pivo u plitku posudu kao što je tanjirić za saksiju pa ga ostavite u dvorištu. Ujutru ćete u njoj naći „udavljene“ puževe koje pivo privlači kao med pčele.

3. Ljuske od jaja i talog od kafe

Ljuska od jaja seče puževe i oni ne mogu da pređu preko njenih oštrih ivica, dok talog od kafe samim mirisom odbija puževe. Stoga napravite barijeru od ljuski od jaja i taloga od kafe oko vaše bašte.

4. Pesak

Pesak oko bašte napraviće istu barijeru kao i ljuske od jaja. Puževi neće preći preko nje, a vaše biljke biće bezbedne.

5. Amonijak

Pomešajte 1 deo amonijaka i 6 delova vode. Isprskajte ovo sredstvo svuda oko bašta i puževi neće ni prići vašem povrtnjaku.

6. Kese za smeće

Rasporedite kese za smeće po dvorištu i u njih sipajte malo vode. Privučeni vlagom, puževi će ući u kesu i sačekaće vas do ujutru unutra. Na vama je šta ćete dalje da radite sa njima.

7. Prirodni predatori

Ježevi, žabe i kokoši uništavaju puževe. Ako imate ove životinje u bašti, puževi joj neće prići blizu.

8. Bakar

Ako ništa od gorenavedenog ne pomogne, stavite bakarnu cev oko salate ili tamo gde je rasad i osetljivo bilje. Ovo je definitivno najskuplja metoda ali definitivno uspeva. Puževi neće preći bakaru žicu. Bakar ima prirodnu reakciju na sluz puževa, što ove štetočine šokira kao da je kroz nju puštena struja.

Jedini problem je što puževi unutar bašte neće moći da izađu napolje, zato baštovani predlažu da im unutra bakrene žice stavite zamke od kukuruznog brašna ili piva, prenosi Stil.Kurir.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.