U trendu

Imate naviku da vodu hladite u plastičnoj flaši? Prvo pogledajte dno flaše i oznake na njemu

Sigurno je da ste nekada plastične flaše ili balone za vodu i druga pića, pošto popijete vodu ili sok, koristili ponovo, smatrajući da u tome nema ničeg lošeg, i da čak pomažete očuvanju životne sredine, jer ste plastični proizvod upotrebili više puta. Ipak, takva praksa nekad može da ugrozi zdravlje. Većina boca za vodu koje su za jednokratnu upotrebu napravljena je od polikarbonatne plastike, savitljivog i prozirnog materijala. Većina tih boca se proizvodi korišćenjem hemijskog jedinjenja koje se naziva polietilen tereftalat ili PET.

1 – PET (često i PETE)

Ove flašice su u većini slučajeva namenjene jednokratnoj upotrebi. Postoji mogućnost da ispuštaju teški metal antimon i hemijsku materiju EPA, koja negativno utiče na funkciju hormona.

2 – HDP (nekad i HDPE)

Reč je o „dobroj“ plastici, za koju postoji najmanja verovatnoća ispuštanja zagađenja u vodu. To znači da ovu flašicu možete da koristite više puta. Smatra se da je bezbedna za upotrebu.

3 – PVC (nekad i 3V)

Ovo je polivinil hlorid koji se koristi za izradu plastičnih podova, saksija za cveće, kreditnih kartica, tuš zavesa. Ova plastika ispušta dve otrovne hemikalije (DEHP, DEHA), a obe ometaju delovanje hormona u ljudskom telu. Uprkos tome, to je još uvek najčešće upotrebljavana plastika za flašice.

4 – LDPE

Ovo je plastika koja ne ispušta hemikalije u vodu. Ne koristi se za izradu plastičnih boca, nego uglavnom za izradu plastičnih vrećica za namirnice.

5 – PP

Još jedna od „dobrih“ plastika, obično bele ili poluprozirne boje. Koristi se za boce u koje se pakuju sirupi ili čašice za jogurt.

6 – PS

Ovde govorimo o opasnom polistirenu, koji spada u „lošu“ plastiku od koje se prave plastične čaše za kafu.

7 – PC (ili bez oznake)

To je najlošija plastika za prehrambene proizvode, jer izlučuje hemikaliju BPA. Nažalost, koristi se u bočicama za dojenčad, sportskim bočicama i posudama za spremanje hrane. Prema rečima mnogobrojnih stručnjaka, staklo je uvek najsigurnija opcija, a svako domaćinstvo ima barem jednu nepotrebnu staklenu bocu koja može biti korisna za držanje vode u frižideru.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.