U trendu

Infuzija za biljke: Zalivajte ih ovom čudotvornom smesom, biće uvek bujno i zeleno

Ovo je neverovatan lek za oživljavanje biljaka

Australijanka koja se predstavlja kao The Pantry Mama na Facebooku, podelila je recept za “banana vodu”, koja oživljava kućne biljke.

Prilično je jednostavan – kore od banane, koje biste inače verovatno bacili, stavite u teglu s vodom i ostavite na 24 sata. Tom vodom posle “nahranite” cveće kako bi bilo bujno i zeleno.

Hands up if you love indoor plants? Here’s an easy way to give them a boost! Pop a banana skin in a jar of water. Leave…

Posted by The Pantry Mama on Sunday, July 19, 2020

Banana je prirodno đubrivo za biljke, posebno za ruže. Bogata je kalijumom, fosforom i kalcijumom, mineralima koji donose čitav niz benefita za biljke – između ostalog, osvežiće je u potpunosti i pomoći joj da izgradi otpornost na štetočine i bolesti.

Fosfor takođe pomaže u rastu i očvršćavanju korena i izdanaka.

Na pitanje koliko često treba zalivati biljku banana vodom, Mama kaže da je ok “na svakih nekoliko nedelja”.

„Imam više od 50 biljaka, a smešu pravim svaki put kad neko pojede bananu i onda sipam vodu biljkama kojima je potrebno ‘piće’”, objasnila je, a mnoge njene pratiteljke su sopstvenim iskustvom pohvalile ovaj recept.

Banana voda nije prvi lek za biljke od sastojaka iz kuhinje koji je zadivio društvene mreže – popularna je i varijanta s natapanjem morskih algi u vodi za zalivanje, a ranije je jedna mama otkrila da smušene biljke podiže tuširanje s malo epsom soli.

Biljku sa sve saksijom, kaže, stavi u “nekoliko centimetara vode u kadi s epsom soli i istušira lišće da bi skinula prašinu i osvežila je”.

Epsom soli su bogate magnezijum sulfatom, što povećava proizvodnju hlorofila, dok topla voda pomaže u uništavanju štetočina u zemlji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.