U trendu

Isključite ih kad ih ne koristite: Ovo su uređaji koji vam stalno troše struju i povećavaju račune

Da biste smanjili račun za struju, možete slediti jednostavne savete za uštedu energije gde je to moguće.

Na osnovu vaših troškova, možete odrediti koji uređaj ili uređaji su pravi energetski vampiri, a koji zapravo ne troše mnogo struje.

GoBankingRates je sastavio listu uređaja koji troše struju i koje bi bilo dobro isključiti iz struje kada se ne koriste, kako prenosi N1.info.hr.

Recirkulaciona pumpa tople vode

Stavite pumpu za recirkulaciju tople vode na tajmer i programirajte je da se isključi u vreme kada niko inače ne koristi toplu vodu, na primer usred noći.

Set-Top Boks

Da biste smanjili potrošnju energije, razmislite o isključivanju uređaja koji se ne koriste redovno, kao što su oni u sobi za goste.

U prostorijama koje redovno koristite, razmislite o uključivanju čitavog sistema za zabavu (TV, zvučnike, set-top bok) na utičnicu kako biste sve mogli da isključite odjednom.

AV oprema

Audio uređaji kao što su pojačala, stereo uređaji, boom boksovi i internet radio dovoljno je lako isključiti kada se ne koriste. Ova jednostavna akcija može vam uštedeti značajnu količinu svake godine.

Ventilatori

Isključite ventilatore kada ih ne koristite i prebacite na ventilator sa tajmerom kako ne bi ostao uključen.

24/7 osvetljenje

Zaista nema potrebe da držite svetlo upaljeno kada ga ne koristite. Isključite svetla kada se ne koriste ili ih podesite na tajmer da se automatski isključe.

Pored toga, LED sijalice troše znatno manje energije.

TV

Ako ostavite televizor uključen 24 sata dnevno, potrošićete značajnu količinu novca svake godine na njegovo napajanje. Isključite sve televizore koje ne koristite redovno, kao što je onaj u spavaćoj sobi za goste.

Takođe bi trebalo da prilagodite podešavanja na TV-u. Razmislite o tome da onemogućite opciju za „brzo pokretanje“ televizora da biste uštedeli energiju.

Akvarijum

Glavni krivac za potrošnju energije u vašem akvarijumu je grejač. Iako možda nećete moći da ga isključite u zavisnosti od optimalne temperature za vašu ribu, razmislite o izolaciji akvarijuma i postavljanju u dobro zagrejanu prostoriju kako biste smanjili troškove grejanja.

Ako imate akvarijumsko svetlo, isključite ga iz struje kada ga ne koristite.

Personalni kompjuter

Vaš računar ne troši mnogo energije, čak i kada je uključen. Međutim, čak i mala promena se dodaje tokom godine.

Povežite računar, monitor, štampač, računarske zvučnike i druge računarske dodatke na jedan produžni kabl koji se može isključiti kada se ne koristi.

Neka računar pređe u stanje mirovanja nakon najviše 30 minuta neaktivnosti i isključite računar svaki put kada prestanete da ga koristite.

Modem

Isključite modem pre spavanja. Ne treba vam pristup internetu dok spavate.

Punjači za mobilne telefone

Ostavite punjač uključen ceo dan i i dalje koristite 0,1 do 0,5 vati na sat. Nije mnogo, ali u ovom slučaju je to potpuni gubitak energije. I novca.

Sistem video igrica

Konzole za video igre su još jedan uobičajeni energetski vampir.

Isključite svoje igračke konzole kada ih ne koristite i onemogućite režim „trenutnog uključivanja“ ako vam nije potreban.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.