U trendu

Izaberite alat za farbanje i krečenje

Bez alata nema zanata. Ako ste već nekada krečili po kući i farbali stolariju, sigurno ste se susreli sa raznoraznim problemima. Neka mesta su nepristupačna, ostaju tragovi četke, boja ne pokriva površine potpuno.
Naravno, pribor za bojenje ćete odabrati prema vrsti posla koji započinjete. Zidne boje, koje se razređuju vodom (poludisperzije, akrilne boje), a pri tom treba da pokriju velike površine, najlakše ćete naneti valjkom. Ima ih u raznim veličinama, a mogu biti od veštačkog ili od prirodnog krzna. Za bojenje uglova i sastava zida i plafona treba imati manje valjke, opet od krzna ili mohera. Njima može da se radi preciznije, a uz dužu dršku pogodni su i za krečenje manje pristupačnih površina, na primer, iza radijatora. Dobro bi bilo imati i flah četku sa dugačkom drškom, kod koje se dlake nalaze pod uglom, njome se kreče nedostupna mesta. Kad je u pitanju farbanje, ovakvom četkom mogu se dohvatiti delovi predmeta koje ne možete doseći običnom četkom, na primer, ona strana radijatora koja je okrenuta zidu. Sastave zida i zida, kao i zida i plafona možete obojiti običnom uskom četkom; uvek su kvalitetnije one sa prirodnom dlakom.
Postoje i valjci za nanošenje sintetičkih boja koje se razređuju uljanim ili nitro razređivačem. To su obično mali valjci napravljeni od penaste gume, neoprena i slično.
U industriji se kvalitetno lakirana površina postiže jedino kompresorskim prskalicama. Za rad sa njima potrebna je prilična veština. Kompresor je najčešće prevelik za našu kućnu radionicu, a pošto mu ni cena nije niska (ne isplati se kupovati ga ukoliko se niste dogovorili da ofarbate i ceo komšiluk za neku novčanu nadoknadu), kućni majstor mora da se zadovolji četkama.
Četke bismo mogli podeliti u dve osnovne kategorije: one sa veštačkom i one sa prirodnom dlakom. Kod nas se najčešće koriste one sa svinjskom čekinjom, mada je tržište preplavljeno četkama sa sintetičkom dlakom (obično su vlakna od poliestera). Postoje i specijalne četke za finije radove, od jazavičje dlake, od dlake sa volovskog ili telećeg uha, od kamilje dlake, ali su te egzotične vrste preterana investicija za kućne radove.
Trebalo bi spomenuti još i četke za rad sa temperom, za akvarel, za uljane boje, akrilne boje, firmopisačke četkice sa malo dužom dlakom, asortiman je stvarno velik. Postoje i kod nas prodavnice specijalizovane za prodaju slikarskog materijala, a vi ćete se za takvu investiciju odličiti ukoliko se iz hobija bavite likovnom umetnošću.
Da bi vam alat duže trajao, neophodno ga je održavati. U ovom slučaju valjke treba dobro oprati i eventualno skinuti sa držača dok se ne ocede i osuše, a četke posle farbanja ne treba ostavljati u posudama sa razređivačem – tako se na njima izgužvaju dlake i postaju neupotrebljive. Četke se nakon farbanja mogu vrlo lepo oprati petrolejom. Neko upotrebljava i nitro razređivač, zavisno od vrste farbe koja je korišćena.
Kada su u pitanju četke za čišćenje i natapanje hemijskim sredstvima, lepkovima i slično, tu odlično mogu da vam posluže i proizvodi sa sintetičkim vlaknima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar