U trendu

Izbelite kupatilske fuge za pet minuta: Sirće vam nije potrebno

Mase za fugiranje na bazi cementa su ekstremno porozne, što znači da se mogu vrlo brzo zaprljati, posebno u kupatilu. Da bi im vratio belinu, stručnjak za čišćenje je otkrio dva efikasna sastojka koja ne uključuju alkoholno sirće.

Bez redovnog čišćenja i održavanja, spojevi mogu postati crni od buđi ili crveni od kamenca. Naslage proizvoda za tuširanje kao što su šampon, balzam ili gel za tuširanje takođe mogu negativno uticati na fuge.

Srećom, čišćenje plesnive fuge je lakše nego što mislite, kaže stručnjak za čišćenje Keri Hejl. Ona preporučuje upotrebu sode bikarbone i vodonik peroksida.

Soda bikarbona je prirodni abraziv, što znači da može da očisti tvrdokorne mrlje bez oštećenja, dok istovremeno izbeljuje fuge. Vodonik peroksid, koji se može mešati sa sodom bikarbonom, takođe ima svojstva beljenja. Može da ubije buđ jednako efikasno kao izbeljivač, ali je mnogo bezbednije koristiti u kući.

Da biste očistili fugu, pomešajte dva sastojka zajedno u posudi dok se ne formira gusta pasta. Nanesite gustu pastu na fuge koristeći staru četkicu za zube, pazeći da je zahvaćeno područje dobro pokriveno pastom. Ostavite da odstoji pet minuta pre nego što uzmete četku sa čvrstim vlaknima i istrljate fugu. Po potrebi nanesite još mešavine i ostavite još pet minuta. Kada završite, obrišite pastu krpom, a zatim poprskajte područje dezinfekcionim sredstvom.

Kako fuge mogu da ostanu bele?

Najbolji način da održavate fuge čistima je da obrišete pločice nakon svakog tuširanja kako u vazduhu nema viška vlage. Ovo uključuje brisanje peškirom ili gumicom, takođe obratite pažnju na staklo kako biste izbegli mrlje od vode.

Ako imate ventilator, uverite se da je uključen dok se tuširate i otvorite prozor tokom ili posle tuširanja.

Održavanje vašeg kupatila što je moguće suvim takođe će pomoći u sprečavanju rasta buđi, piše Ekpress.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.