U trendu

Izbelite požutele i oronule jastuke: Nakon samo 1 pranja ponovo će izgledati kao novi, evo i kako

Jastuci su idealno mesto za pojavu i razmnožavanje grinja jer su veoma nezgodni za održavanje, a često se dešava i da vremenom požute i poprime neprijatan miris.

Čisti i nedeformisani jastuci imperativ su za dobar san, pa kako ne bi stalno kupovali nove, morate znati pravilan način za njihovo održavanje.

Kako ih oprati u veš mašini?

Za početak treba pogledali ima li jastuk posebna uputstva i možete li ga uopšte staviti u mašinu. Ako ga možete prati u veš mašini, evo kako ćete to najlakše i najbolje odraditi.

Potrebno je:

  • vrela voda
  • jedna šolja praška za veš
  • jedna šolja varikine (izbeljivača za veš)
  • pola šolje boraksa (Acidi borici, može se nabaviti u apotekama)

Stavite jastuk u mašinu, dodajte prašak, varikinu i boraks i uključite na najjaču temperaturu i pustite da odradi ceo ciklus

Savet: U mašinu ubacite tenisku lopticu kako bi se perje ravnomerno rasporedilo unutar jastuka ukoliko perete perjane jastuke. Nakon završetka, izvadite jastuk i dobro ga protresite rukama, a zatim ponovo vratite u mašinu i uključite centrifugu. Izvadite jastuk i opet protresite.

Kako ručno oprati jastuke?

Ako su vaši jastuci preveliki za vašu veš mašinu, možete obaviti sličan proces u kadi. Napunite svoju kadu vodom, dodajte prašak za pranje i šolju sirćeta, a po želji možete dodati i sodu bikarbonu. ‘Masirajte’ svoje jastuke nekoliko minuta, zatim ih isperite i stavite napolju na sušenje. Jako je bitno da ih unesete unutra tek kada su potpuno suvi jer bi inače na njima mogla nastati buđ.

Još saveta da vaši jastuci budu tip-top

Ako imate mašinu za sušenje možete jastuke ubaciti u nju, a bilo bi idealno da imate vunene loptice za mašinu za sušenje na koje možete kapnuti par kapi eteričnog rublja i vaši će jastuci predivno mirisali. U mašinu za sušenje jastuke treba staviti na nisku temperaturu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.