U trendu

Daska za sečenje izgledaće kao nova, jednostavno i bez muke je očistite i dezinfikujte

Plastične i drvene daske nije loše povremeno prebrisati sirćetom i/ili izribati polovinom limuna kako bi bile čiste i sigurne za korištenje.

Čišćenje plastične daske
Plastičnu dasku možete bez problema prati u sudomašini, ali to nikako ne radite i sa drvenom, ona je osetljivija. Takođe, ukoliko daska ima mrlje i više nije bela kao kad ste je kupili, napravite gustu smesu od jedne kašike sode bikarbone, jednake količine soli i kašike vode.

Nanesite to na dasku, izribajte sunđerom u svim smerovima i ostavite neka stoji desetak minuta pa isperite toplom vodom.

Ukoliko su mrlje tvrdokorne, tad posegnite za ovim trikom – u 4 litre vode stavite 15 ml izbeljivača. Uronite celu plastičnu dasku u to i ostavite oko 5 minuta. Izvadite, isperite je, osušite.

Plastične i drvene daske nije loše povremeno prebrisati sirćetom i/ili izribati polovinom limuna.

Kako očistiti drvenu dasku?
Na ova dva jednostavna načina možete očistiti drvenu dasku za sečenje, posebno nakon što na njoj režete meso.

Izribajte je sirćetom – nanesite ocat, protrljajte i ostavite deset minuta, a potom isperite vrućom vodom.
Izribajte je soda bikarbonom – pospite sodu po dasci, potom prelijte sirćetom, ostavite desetak minuta pa isperite vrućom vodom.
A ovako možete dezinfikovati drvenu dasku i rešiti je sitnih linija od rezanja. Sve što vam je potrebno su limun, krupnija morska so i kokosovo ulje, prenosi 24ata.hr.

Stara izgrebana daska na kojoj rado rezuckate namirnice bit će kao nova. Osim toga, ovim postupkom ćete je i dezinfikovati.

Stavite so na dasku pa je polovicom limuna dobro istrljajte – to će izjednačiti površinu daske da se tragovi rezanja nožem ne vide, a i uništiće neke mikroorganizme naslagane na površini. Kada ste gotovi, dasku prebrišite.

Sledeći korak je poliranje kokosovim uljem. Stavite kašikicu  ulja na dasku pa je istrljajte dobro čistim sunđerom ili krpicom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.