U trendu

Jabukovo ili alkoholno sirće? Ovo je bolji izbor za čišćenje smatraju stručnjaci

Možete koristiti sirće za čišćenje svega i svačega, ali je važno da ga pomešate sa vodom, napominje Tonja Haris, stručnjak za ekološki prihvatljivo čišćenje. Sve više ljudi izbegava štetne hemikalije.

Primarna razlika između ove dve vrste sirćeta je odakle dolaze. Jabukovo sirće se pravi postupkom u kome se jabuke drobe, iz njih se izdvaja tečnost koja prolazi kroz dve faze fermentacije.

Destilovano belo sirće se dobija oksidacijom alkohola, što rezultuje rastom bakterija i stvaranjem sirćetne kiseline, objasnila je Tonja Haris, stručnjak za zeleno čišćenje ekološki prihvatljivim proizvodima.
Kada je u pitanju čišćenje u domaćinstvu, Tonja kaže da je belo sirće bolja opcija.

„To je vaš najbolji prijatelj za čišćenje. Možete ga koristiti na bilo kojoj površini. Alkoholno sirće je nešto kiselije, što ga čini jačim čistačem od jabukovog sirćeta. Takođe, iako se ne može nazvati dezinfekcionim sredstvom, ovo sirće ima antimikrobna svojstva, “ objasnila je Tonja. Haris.

„Jabukovo sirće ima mnogo prednosti, posebno kada je u pitanju zdravlje, ali kada je u pitanju upotreba kao sredstvo za čišćenje, više volim alkoholno sirće. Iako je jedna od prednosti jabukovog sirćeta za čišćenje njegov miris, slatka i prijatnija od mirisa alkoholnog sirćeta“, dodala je Tonja Haris, prenosi 24sata.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar