U trendu

Japanske majstorije za brzo rešavanje kućnih problema – genijalni trikovi koji će vas oduševiti!

Japanci su majstori kada je potrebno brzo i efikasno rešiti kućne probleme. Koristeći svoje veštine, prikupljaju domaće trikove, poznate kao „urawaza“, i na taj način rešavaju razne nezgode u svojim domovima.

Kada se staklo razbije na stotine komada, umesto da koriste usisivač, Japanci uzimaju komad hleba i prelaze preko krhotina, koje hleb „hvata“ sve oštre komade. Takvi trikovi bili su posebno cenjeni u vreme posleratne oskudice, a u 21. veku im je posvećena posebna pažnja kroz televizijske emisije. Za ove trikove je izmišljen novi izraz – „urawaza“. Ovi kućni trikovi se prenose s generacije na generaciju i stalno se ažuriraju novim.

Na primer, Japanci spasavaju izgrebane CD-ove tako što ih lagano trljaju običnom pastom za zube, a zatim ih operu vodom. Sportske čarape zaprljane blatom ne peru se izbeljivačem već se pune mermernim kuglicama, vežu i peru u veš mašini. Ako želite da uništite dokumente koji nisu za svakoga, stavljate ih u veš mašinu. Brzo ćete ukloniti dlake sa kreveta lepljivom trakom.

Majstori koji imaju sitne krhotine u koži uklanjaju ih tako što nanose lepak preko njih i polako ga skidaju kada se osuši. Možete koristiti „sunđer“ za kancelarijsku tablu da obrišete unutrašnjost stakla vašeg automobila koje se često zamagljuje. Mnogo je efikasnije od uobičajenog.

Ako se svaki put mučite s uvlačenjem konca u iglu, provucite odsečeni kraj konca kroz četkicu za lak za nokte jednom ili dvaput, a zatim ga urolajte palcem i kažiprstom. Osušiće se za kratko vreme i kraj konca će biti dovoljno jak da ga brzo uvučete u iglu. Lak za nokte koji više ne koristite može postati deo vašeg kompleta za šivenje.

Ako se stakleni ili keramički predmet razbije, opasne male fragmente najlakše je pokupiti navlaženim pamučnim štapićem. Koristite ga da pređete preko cele površine gde postoji opasnost od ostataka otpada – oni će se uhvatiti za vatu. Sve zajedno umotajte u novine i bacite.

Ako vam se patent zatvarač zaglavi za jaknu, pantalone ili ranac, poprskajte ga WD-40 sprejom i moći ćete lako da ga otvorite i zatvorite. Poprskajte čep i povucite ga gore-dole nekoliko puta da biste ravnomerno rasporedili mazivo na sve zube. Ako želite da izbegnete da sprej dođe na tkaninu, poprskajte malo u patent zatvarač i nanesite tankom četkom.

Manje mrlje na zidovima, na primer, one od dima ili dečijih bojica, mogu se obrisati dan-dva starim belim hlebom kao gumicom. Testo za pitu se neće lepiti za oklagiju ako preko njega prevučete komad stare najlonske čarape.

Još vlažnom vrećicom crnog čaja istrljajte tragove hemikalija ili markera na koži, a razbijeno jaje koje se prosulo po podu – obilno pospite solju, sačekajte deset minuta i pokupite.

Da li ste i vi znali za neke od ovih genijalnih trikova?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar