U trendu

Jeftina mešavina koju treba da napravi svako ko ima biljke, čini čuda u bašti: Cveće će bujati kao ludo

Vaše biljke će vam biti zahvalne…

Soda bikarbona može da vam pomogne i u bašti. Decenijama  se koristi kao pomoć u čišćenju kuće, dezinfekciji, kao prva pomoć za lepotu i zdravlje, ali isto tako može vam pomoći u dvorištu ili bašti. Evo kako.

Soda bikarbona umesto pesticida

Za suzbijanje štetočina soda bikarbona je 100 puta delotvornija i bolja od pesticida. Možete napraviti sprej s organskim pesticidima koji može ubiti insekte koji oštećuju biljke kao što su paukove grinje, a da ne ošteti korisne insekte, nas i našu planetu.

Pomešajte kaščicu sode bikarbone, jednu trećinu šoljice maslinovog ulja i jednu šoljicu vode. Ovu kombinaciju dobro promešajte da se soda bikarbona dobro otopi pa sve stavite u prskalicu i prskajte biljke.

Ako se borite s gljivičnim oboljenjima biljke, prskajte ih ovom napitkom svaka dva dana dok se biljka ne izleči. Koristite ovaj sprej i na ružama, vinovoj lozi i grožđu kada se pojavi plod.

Ako imate problema s mravima, možete ih uništiti na njihovom izvoru kombinacijom sode bikarbone, šećera i sirćeta. Jednostavno dodajte pet kaščica šećera u prahu u posudu i pomešajte sa sodom bikarbonom. Nemojte koristiti kristal šećer, već samo šećer u prahu, jer su mravi dovoljno pametni da odvoje zrnca sode bikarbone od šećera.

Kad pojedu sodu bikarbonu pomešanu sa šećerom, to će ih uništiti. Kako biste bili sigurni da ste ubili sve mrave, uzmite jabukovo sirće u bocu s raspršivačem i poprskajte mravima put. Sigurno će ih ubiti jer sadrži fungicid koji je smrtonosan za mrave, piše „Stil“.

(Espreso)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.