U trendu

Jeste li znali da celu kuću možete očistiti samo limunom? Evo kako

Ako tražite prirodne načine čišćenja kuće bez hemikalija, ne tražite dalje od posude za voće na kuhinjskom pultu. Limun ima iznenađujuću količinu moći čišćenja – limunska kiselina je veoma efikasno i što je najvažnije prirodno sredstvo za čišćenje. Zato, kako piše Real Simple, sledeći put kada bude vreme da očistite staklena vrata tuš kabine ili dasku za sečenje, zgrabite limun pre nego što posegnete za jakim sprejovima za čišćenje.

Očistite daske za sečenje

Za uklanjanje mrlja s drvenih ili plastičnih dasaka za sečenje, prepolovite limun i iscedite sok na dasku. Utrljajte sok s polovinom limuna, a zatim ostavite 20 minuta. Kiselina će delovati na mrlje, otkrivajući svežu, čistu dasku za sečenje.

Posvetlite belu odeću

Svi znamo da je izbeljivač najefikasniji način za osvežavanje izgleda bele odeće i peškira, ali limunov sok takođe može biti efikasan. Da biste očistili odeću, stavite je u šerpu s vodom s nekoliko kriški limuna, a zatim prokuvajte nekoliko minuta.

Koristite ga za odmašćivanje

Da biste napravili prirodni sprej za odmašćivanje koji možete koristiti na skoro svakoj tvrdoj površini osim drveta, pomešajte 2 šoljice vode, 2 kašike svežeg limunovog soka, 1/2 kašičice deterdženta za pranje sudova i 1 kašiku sode bikarbone u bočici s raspršivačem i dobro protresite. Limun se bori protiv mrlja i dezinfikuje, dok soda bikarbona deluje kao blagi abraziv.

Očistite posude za hranu

Ako imate ormar pun hranom obojenih plastičnih posuda, dopustite limunu da odradi svoju magiju u borbi protiv mrlja. Da biste očistili svoje plastične posude, iscedite sok od limuna na zamrljanu plastiku i protrljajte isečenom stranom limuna. Zatim ostavite posude da se osuše na suncu i operite na uobičajeni način. Tvrdokorne mrlje od umaka će nestati, prenosi Večernji list.

Očistite rende za sir

Čišćenje rendeta za sir može biti teško za vaš kuhinjski sunđer. Nakon rendanja mekog sira ili ljepljive hrane, limun prepolovite i protrljajte rende. Otkloniće ostatke, a pritom će ostaviti svež miris limuna.

Neka srebro i bakar zasijaju

Presecite limun na pola, a zatim posolite presečenu stranu. Utrljajte ga na srebrne ili bakarne svećnjake, posude ili šerpe i tiganje kako biste im vratili stari sjaj.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar