Kada uključujete bojler uradite ovo i prepolovićete račun za struju: Električari otkrili sjajan trik

Internet forumi, društvene mreže i rasprave uživo – u bilo kom obliku, ovo pitanje je uvek aktuelno i nikako da dođemo do konačnog odgovora.

Šta je racionalnije

Neko će vam reći da je mnogo racionalnije ostaviti bojler uključenim po ceo dan i noć, jer onda ne mora da greje svu vodu, već samo dogreva, drugi zagovaraju teoriju da je najbolje paliti ga po potrebi. A evo šta na tu dilemu kaže serviser ovih kućnih aparata.

– Apsolutno nije istina da je za novčanik bolje držati bojler stalno upaljenim. Naravno, sve zavisi od broja članova domaćinstva. Tako, ako je u pitanju samac ili bračni par, njima je racionalnije da bojler uključuju po potrebi. S druge strane, ako je u pitanju porodica s većim brojem članova, njima je verovatno najzgodnije da bojler stalno bude uključen jer će u svakom trenutku nekom trebati voda.

– Takođe i namena bojlera igra veliku ulogu – ako je bojler namenjen samo za tuširanje, onda je smislenije da ga povremeno palite, a ako je u pitanju veliki protočni bojler koji koristite i u kuhinjske namene, onda ćete ga najverovatnije gasiti vrlo retko, prenosi Avaz.

Dakle, štedljivije je ipak paliti ga po potrebi, i naravno, ako već pazite na štednju, gledaćete da ga uključite u jeftinijoj tarifi.

Jedna caka

Što se tiče produžavanja veka bojlera, kako objašnjava ovaj serviser, njemu je svejedno da li stalno radi ili ne ukoliko su svi delovi uredu, jer “nije to čovek da mu treba odmor”.

– Caka koja, s druge strane, zaista pali jeste da termostat podesite na 55-60 stepeni. Neka najviša vrednost na koju ga nameštate bude eventualno 60. Ispod 55. podeoka se ne stvara kamenac. S druge strane, ako je termostat stalno podešen na 90, stvaraće se mnogo više kamenca, naročito u ovdašnjim uslovima, budući da nam je voda tvrda.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.