U trendu

Kako da se na neverovatno jednostavan način oslobodite buđi na fugnama i pločicama

Fugne između keramičkih pločica su idealno mesto za razmnožavanje buđi, jer se u njima akumulira vlaga. Iako postoji mnogo proizvoda za čišćenje buđi, mnogi od njih su skupi ili sadrže jake hemikalije koje mogu oštetiti zglobove. Na sreću, buđ se može ukloniti i prirodnim lekovima koje obično imamo kod kuće. Evo nekoliko dokazanih metoda koje će vam pomoći da bezbedno i efikasno uklonite buđ.

Kombinacija sirćeta i sode bikarbone

Jedna od najpopularnijih metoda za uklanjanje buđi je upotreba sirćeta i sode bikarbone. Pomešajte jednake delove sirćeta i vode u boci sa raspršivačem i poprskajte kalup. Ostavite da deluje oko sat vremena. Zatim napravite pastu od sode bikarbone i vode i nanesite je na buđave zglobove. Sačekajte 10 minuta, a zatim istrljajte fugne četkom i isperite vodom.

Upotreba izbeljivača

Izbeljivač je efikasan ubica buđi. Natopite pamučne jastučiće u izbeljivač i stavite ih na ivice fugni. Ostavite da deluje do 12 sati, a zatim uklonite jastučiće i isperite vodom. Ovaj metod je najbolje koristiti na horizontalnim površinama, jer jastučići neće kliziti.

@tidytrojans

You dont need any special mold products for this pink/orange slime because its not actually mold!! To prevent the bacteria/biofilm from growing, clean the area regularely. You can use bleach or another disinfectant as a final step to kill any remaining bacterium if you’d like. #cleaning #showercleaning #pinkmold #orangemold #serratiamarcescens #cleantok #collegecleaning #usc #uscstudents #cleaningmotivation #cleaningeducation #tiktoktaughtme

♬ original sound – Tidy Trojans Cleaning Co.

Vodonik peroksid i soda bikarbona

Vodonik peroksid je prirodno dezinfekciono sredstvo koje efikasno uništava buđ. Pomešajte ga sa sodom bikarbonom u pastu i nanesite je na buđave fugne. Ostavite da deluje oko 10 minuta, a zatim istrljajte pločice i isperite vodom.

Ulje čajevca

Eterično ulje čajevca je prirodni antifungalni agens. Pomešajte jednu kašičicu ulja čajevca sa jednom šoljom vode u bočici sa raspršivačem. Poprskajte na pločice i ostavite da deluje sat vremena, a zatim istrljajte četkom i isperite vodom.

Sprečavanje daljeg rasta buđi

Da biste sprečili budući rast buđi, važno je da fugne budu suve i čiste. Redovno čistite pločice mešavinom sirćeta i vode i uverite se da je kupatilo dobro provetreno. Takođe možete koristiti zaptivač za fugne da biste sprečili upijanje vlage i samim tim stvaranje buđi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.