U trendu

Kako da vaše jagode budu zdrave i rode u izobilju: Nikada nećete pogoditi šta ih čini ukusnijima

Ove godine proleće je stiglo mnogo ranije nego inače, što je uslovilo početak vegetacije jagode, najranije voćke koja se može brati već u drugoj polovini aprila. Evo kako ih učiniti zdravim i imati bogatu žetvu.

Pre svega dobro očistite rasad – uklonite sve stare, osušene i bolesne listove. Ovo će sprečiti bolesti i napade štetočina, a biljka će bolje rasti. Iskopajte zemlju oko jagoda da bi bila rastresitija. Uz jagode je dobro posaditi crveni luk ili beli luk – verovali ili ne, poboljšaće im ukus, prenosi Jutarnji.hr.

Jagode se vegetativno razmnožavaju lozicama, na kojima se formiraju nove biljke. Da bi se obezbedio visok prinos, ključno je ukloniti sve lozice jer one troše hranljive materije i iscrpljuju biljku, što će plodove učiniti manjim i manje ukusnim. Obavezno ih uklonite makazama za voće na udaljenosti od 10 centimetara od matične biljke. Ako želite da razmnožavate jagode reznicama, obezbedite za to posebnu gredicu. Ne preterujte sa azotnim đubrivima, jer ona podstiču stvaranje više lozica.

U toku cvetanja i plodonošenja dodajte fosfor, kalijum i magnezijum, jer oni pomažu nastanak i sazrevanje plodova.

Jagode koriste mnogo vode, ali ne vole previše vlažno zemljište. Zato ih je najbolje zalivati jednom nedeljno rano ujutru ili kasno uveče sistemom kap po kap. U periodu cvetanja i sazrevanja plodova može biti jednom u pet dana, a po biljci je potrebno pet do osam decilitara vode.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.