najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Kako napraviti roštilj?

Većina nas ne može da odoli mirisu roštilja. Ovaj miris je još primamljiviji ako dolazi sa roštilja koji ste sami napravili. A evo kako da to uradite.
Izaberite lokaciju. Želite da roštilj bude blizu kuće. Utvrdite sa koje strane duva vetar, jer ne želite da vam dim ide u oči dok pečete. Smestite roštilj dalje od drveća, ograda i zgrada, ali i na ravnom tlu.
Pripremite osnovu. Roštilj od cigli je težak, pa će trebati i solidna osnova. Velike ploče koje ćete postaviti preko peska biće dovoljne, ali ako želite nešto specijalno, morate pripremiti pravu osnovu. Iskopajte rupu i postavite drvene grede unutra. Cement izmešajte sa malo vode a potom stavite sloj cementa i postavite armaturu. Pokrijte armaturu slojem cementa i izravnajte osnovu. Dobro je praviti roštilj na blagom nagibu, kako se kišnica ne bi zadržavala. Neka osnova odstoji 48 sati.
Želite da roštilj bude dobre visine, malo iznad zemlje i da kutija sa žarom mora da bude ispod grila? Za roštilj od cigli to znači dve cigle niže. Takođe želite policu ili dve za odlaganje pribora?
Postavite prva dva bloka cigli (bez maltera) kako bi se roštilj dobro smestio na betonski blok. Nacrtajte liniju oko cigli kada ste zadovoljni pozicioniranjem. Kako će suve cigle upiti vlagu iz maltera, poprskajte ih crevom. Ovo bi trebalo uraditi dan pre polaganja cigli jer će u tom slučaju vlaga biti u ciglama, ali će površina cigli biti suva. Napravite malter mešajući jedan deo cementa, četvrtinu kreča i tri dela zidarskog peska.
Pomešajte u dovoljno vode da dobijete smesu kao mulj. Postavite prvi blok cigli na malter, tako da malter ostane unutar željenih kontura. Stavite malo maltera između cigli i proverite da li je blok ravan. Nastavite sa nadogradnjom. Stavite posteljicu od maltera na svaki blok i nanesite dovoljno maltera na svaku ciglu. Nakon što stavite svaku ciglu na malter, utapkajte je na mesto drškom mistrije. Skidajte suvišni malter sa cigli kako nadograđujete zidove. Na svaka tri ili četiri bloka proverite da li su blokovi ravni. Stavite armaturu između blokova na određenoj visini kako bi držala kutiju za žar i rešetke za gril.
Probajte da izaberete izgled roštilja koji minimalizuje broj cigli koje morate da sečete. Bez obzira na to, neke ćete ipak morati da sečete. Možete grubo iseći cigle uz pomoć dleta i čekića. Ako morate mnogo da sečete, bolje je da uzmete sekač za cigle ili zidarsko sečivo.
Završite vrh nizom čvrstih cigli, a onda možete da se divite roštilju koji ste napravili. Kada se malter osuši, možete da počnete sa pečenjem.

1 komentar
  1. Zoran

    Pa mogli ste da postavite fotografiju krajnju kako to izgleda!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike