Kako pravilno prati i održavati džempere: Samo ovako se neće raširiti, izbledeti ili promeniti oblik

Da bi vaši džemperi ostali mekani i da bi vam dugo trajali, potrebno je da ih perete na pravilan način.

Kod kuće možete prati džempere od vune, akrila, pamuka, pa čak i kašmira. Jedino odeću na kojoj piše „dry clean“ trebalo bi da nosite na suvo hemijsko čišćenje.

Kada je reč o materijalima, džempere od pamuka bi trebalo da perete posle najviše dva do-tri nošenja, dok se izdržljiviji materijali, poput vune ili otpornih sintetičkih mešavina, mogu nositi i do pet puta. Ne morate da perete džempere svaki put kad ih nosite, a ako želite da produžite vreme između pranja, najbolje je da nosite potkošulju.

Bez obzira na način pranja džempera, obavezno je da pre pranja odstranite fleke ukoliko ih ima na njemu. Uvek je poželjno poštovati uputstva sa etikete za pranje, premda je najbolja opcija da ih operete ručno.

U tom slučaju koristite blag prašak i hladnu vodu, jer se vuna skuplja na visokim temperaturama. Nikada nemojte cediti džempere posle pranja, već ih položite na peškir kako bi upio višak vode.

Džempere ne bi trebalo prati u mašini, ali ako već morate, obratite pažnju na ove stvari. Naime, preporučuje se da se koriste mrežice ili vreće za pranje osetljivog veša. Poželjno je da koristite deterdžent za džempere i podesite pranje na najnižu temperaturu.

Podesite mašinu na manji broj obrtaja i obavezno isključite centrifugu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.