U trendu

Kako se konačno rešiti suvih i ogoljenih područja na travnjaku?

U slučaju pojavljivanja suvih i golih područja na travnjaku prvi i najvažniji korak je utvrditi uzrok tog problema, a zatim preduzeti sve mere za njegovo uklanjanje. Nakon toga goli i neugledni deo travnjaka potrebno je prikriti poprilično jednostavnim procesom koji uključuje ponovno sejanje trave na tom području. Zatim samo pravovremeno sprečite nastanak te pojave.

Ovo su neki od najčešćih razloga zbog kojih se na travnjaku pojavljuju ogoljena i suva područja bez trave.

Urin kućnih ljubimaca ili divljih životinja

Psi, mačke i divlje životinje koje vrše nuždu na travnjaku obično će ostaviti izdajničku smeđu mrlju uzrokovanu visokom koncentracijom ureje koja spaljuje travu. Ali, pomalo začuđujuće, trava koja prstenasto okružuje taj goli krug često je zelena i neobična zdrava. Razlog je veća količina azota. Ako uočite životinju kako mokri po travnjaku, obično je jedan od efikasnih trikova isprati vodom to područje.

Štetočine ispod trave

Larve raznih tvrdokrilaca, poput japanske bube i gundelja, mogu predstavljati problem za travnjak. On može tolerisati određeni stepen zaraze larvama, ali ako im je koncentracija visoka, tada će se pojaviti suva i gola područja. Jasan znak da imate posla s larvama je kada se suvi, mrtvi deo travnjaka lako odvaja od zemlje čim se povuče. Štetočine jedu korenje trave i ne ostavljaju ništa što bi je držalo na mestu. Rešavanje ovog problema uključuje tretman protiv štetočina, a zatim ponovnu sadnju ili presađivanje trave.

Gljivične bolesti

Bolesti kao što je snežna plesan mogu uništiti delove travnjaka. Ako na njemu vidite beli pokrov koji postupno uništava travu, onda je to potencijalni znak gljivične bolesti, obično nastale zbog privremenih uslova u okolini. Dobra i pravilna nega i održavanje travnjaka smanjuju verovatnoću ponovnog pojavljivanja i obično nema potrebe za agresivnim merama.

Prolivene hemikalije ili benzin

Proliveni pesticidi ili herbicidi širokog spektra često uzrokuju suva i mrtva područja na travnjacima. Čak i ako imate odgovarajuće sredstvo protiv korova, njegova koncentracija može biti malo previsoka za vaš travnjak. Izlivanja hemikalija često će uzrokovati mrlju nepravilnog oblika koja odgovara obliku izlivanja. U tom slučaju temeljno vodom polijte to mesto. Budite oprezni kada rukujete jakim hemikalijama u blizini trave. Bolje je sprečiti problem nego pokušati da ga rešite.

‘Opekotine’ od soli

Na područjima na kojima se so koristi kao sredstvo protiv zaleđivanja uobičajeno je videti suva i mrtva područja travnjaka koje se pojavljuju duž ulica i pločnika u proleće, kada trava počne da raste. Ponekad ta područja sama zarastu uz povećane količine padavina, a ponekad će zahtevati ponovnu sadnju. Minimiziranje nanošenja soli na trotoare pomoći će smanjiti te probleme.

‘Opekotine’ od đubriva

Primena prevelike količine đubriva na travnjaku može spaliti travu i rezultirati golim i suvim krugovima. Ako slučajno prospete đubrivo, to područje temeljno isperite što je brže moguće kako biste isprali višak azota.

Neravnomerno zalivanje

Prskalice se mogu učiniti praktičnim i zgodnim rešenjem za zalivanje travnjaka, naročito ako se radi o većoj površini. Ali treba voditi računa o tome da se zalivanje ravnomerno odvija. U suprotnom, određeni delovi travnjaka mogli bi da postanu smeđi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar