U trendu

Kako se pravilno koristi omekšivač: Ako vam veš ne miriše lepo nakon pranja, sigurno pravite ovu grešku

Verovatno ste bar nekad, a možda ih radite i sad, napravili ove greške prilikom pranja veša

Sigurno vam se desilo da vas, nakon što je mašina završila s pranjem, umesto mirišljavog veša dočeka neprijatan miris do kojeg ne znate ni kako je došlo, kada ste sve radili kao i ranije. Verovatno se pitate u čemu je problem, pa evo i uputstva o jedinom ispravnom načinu korišćenja omekšivača pri pranju veša, ali i preporuke da određene tkanine ne perete u mašini.

Previše deterdženta ili omekšivača

Višak deterdženta može začepiti posudu za deterdžent i uzrokovati neprijatan miris, a previše omekšivača čini da se odeća teže ispire. Pažljivo pročitajte doze navedene na pakovanju i ne zaboravite da koristite mernu posudu.

Ako su vaše stvari jako prljave, koristite pravi način pranja ili pokrenite dva ciklusa.

Koristite omekšivač za svu odeću

Osim što tkanina postaje baršunasta, omekšivač olakšava peglanje. Međutim, tokom vremena se smanjuje i apsorpcija tkanine, tako da je bolje da ga ne koristite za pranje peškira, sportske odeće ili drugih predmeta od mikrovlakana, elastina ili spandeksa, piše Glossy.

Prekomerno pranje teksasa

Proizvođači teksasa imaju radikalno mišljenje o ovoj tački: oni savetuju da odustanete od mašinskog pranja kako biste duže sačuvali boju.

Ako niste spremni da poštuje ovu preporuku, optimalan interval između dva pranja je razdoblje od 2 do 6 meseci, zavisno od toga koliko često se nose farmerke i na pojedinačne karakteristike vašeg tela.

Loše održavanje mašine za veš

Prljavština, ostaci deterdženta i sve što se nakuplja u mašini za pranje veša tokom vremena, pre ili kasnije će doći na vašu odeću, što će dovesti do loših mirisa i belih mrlja. Da biste to sprečili, sledite nekoliko jednostavnih pravila o održavanju:

– Ispraznite mašinu u što kraćem roku nakon svakog pranja.
– Nakon svakog pranja uklonite preostali deterdžent iz gume na vratima.
– Redovno sušite pregradu za deterdžent.
– Jednom mesečno, upalite mašinu „na prazno“ s deterdžentom i sirćetom za dezinfekciju, prenosi Novi.ba.

Pogrešno sušenje

Nepravilno sušenje utiče na vašu odeću nepovoljno kao i neispravno pranje.

Nekoliko saveta koji će vam pomoći da izbegnete greške:

Nemojte previše koristiti automatsko sušenje, to čini vaše stvari istrošenima i brže gube boju. Nemojte ga koristiti za suvu i osetljivu tkaninu.

Nemojte na žicu za sušenje kačiti pletene i vunene predmete, jer će izgubiti svoj oblik. Sušite ih na peškiru na vodoravnoj površini. Pre kačenja veš protresite ga kako biste sprečili gužvanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar