U trendu

Kako se rashladiti bez klima uređaja? Brzo spušta temperaturu u stanu, a ne koša ni dinara

Ako nemate klimu ili ne želite da je uključite iz nekog razloga, ima i drugih načina da rashladite stan.

Bilo da nemate klima uređaj, ili ga ne koristite zbog problema sa sinusima, ili želite da uštedite struju, postoje i drugi načini da spustite temperaturu u stanu i tako sebi i ukućanima učinite boravak prijatnim, bez znojenja koje stvara nervozu. Neće hladiti baš kao klima, ali će u svakom slučaju doneti osveženje.

So, voda i ventilator

Potrebni su vam so, voda i ventilator. Nabavite šest plastičnih flašica, u svaku sipajte po dve kašičice soli, napunite ih vodom i stavite u zamrzivač preko noći. Ujutru ih poređajte ispred ventilatora, a ispod flašica stavite poslužavnik. So će učiniti da voda bude duže smrznuta, a ventilator će hladiti baš kao klima uređaj.

Brzo osveženje

U flašicu sa raspršivačem sipajte vodu, stavite je u frižider da se ohladi, a potom poprskajte vazduh u prostoriji u kojoj boravite. Kada voda isparava, ona iz prostorije upija određenu količinu toplote. Poprskajte je i po nameštaju od mebla, tepihu.
Što manje vlage
Perite veš rano ujutru ili kasno uveče, kako mašina za veš ne bi radila u najtoplijem delu dana i grejala stan. Dok mašine radi, uključite aspirator i otvorite prozore, kako bi vlaga što pre nestala iz stana. Dugo kuvanje jela i uključivanje rerne u toplim danima nije dobra ideja ako nemate klima uređaj, pa to izbegavajte.

Da bolje spavate

Spavajte na lanenim čaršavima, jer oni dvostruko više hlade od pamuka, ili na jastuku od heljde koji ima prirodni vazdušni prostor i ne reaguje na vašu telesnu toplotu. Pamučna posteljina je takođe dobar izbor, ali sintetičku treba izbegavati, jer podstiče znojenje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.