U trendu

Ne morate zvati majstore: Sami lako možete očistiti klimu, evo i kako

Promena režima rada, pa i duže mirovanje, klimu stvaraju idealnim aparatom za razvijanje različitih vrsta bakterija. U pojedinim uređajima koji se nisu čistili, mogu se naći gljivice, plesan, larve insekata, pesak, prašina, dlačice, i sl.

Ljudi se najčešće odluče za čišćenje klime pred letnju ili zimsku sezonu, kada ona počne da ispušta neprijatan miris.

Za ovaj posao možete da pozovete servisere i date nekoliko hiljada dinara, ali uz malo dobre volje, čišćenje klime možete da uradite i sami podjednako dobro kao profesionalci.

Očistite sami klimu

Pre čišćenja svakako ugasite klimu i isključite je iz struje. Nakon toga skinite poklopac i videćete mrežaste filtere na kojima se skuplja prljavština.

Pranje filtera preporučuje se na svaka tri meseca, ukoliko klimu koristite cele godine, a ako imate kućne ljubimce, još češće je potrebno da ih čistite.

Filtere lagano skinite sa klime.

Istuširajte filtere toplom vodom

Ukoliko na sebi imaju vidljiv sloj prašine, prvo ih usisajte, pa ih onda lagano istuširajte toplom vodom, i nežno posušite peškirom. Potom ih ostavite da se sami ocede i dobro osuše.

Vodite računa da mrežasti filteri budu sasvim suvi pre nego što ih vratite u klimu.
Unutrašnjost klime dobro usisajte i prebrišite suvom krpom, pa vratite osušene filtere.

Drugu krpu skvasite i nakapajte malo deterdženta, pa očistite plastiku. Posebnu pažnju posvetite usmerivačima vazduha, jer se na njima skuplja dosta prašine i bakterija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)