U trendu

Kako sprečiti ulazak smrdibuba u kuću i koja je razlika između zelenih i smeđih?

Ako su vašom kućom i okućnicom zavladali smrdibube, dobro je znati koje ne dirati, a koje možete odmah skloniti rukom.

Kako njihovo samo ime otkriva, oni će proizvesti neprijatan miris kada ih uznemirite. Evo koja je glavna razlika između smeđih i zelenih, ali i na koji način ih možete zauvek oterati iz kuće.

Našim domovima haraju smeđe i zelene smrdibube

Ako vas zanima zašto viđate smrdibube koje su smeđe ili zelene boje, evo koja je razlika:

Smeđe smrdibube su došle iz Azije, a danas ih možemo videti bilo gde. Kako rastu, njihova će koža biti crvenkasta, a kada postanu odrasle jedinke postanu smeđe. Jako vole da se hrane breskvama, orasima i jabukama kao i paradajzima, kukuruzom i pasuljem. Kada se hrane namirnicom ostavljaju na njoj tačkice.

Oni će se u kuću naseliti u velikom broju, i to zato što otpuštaju hemikalije koje privlače druge bube kada nađu dobro mesto za reprodukciju. Tu u pitanju nije taj neprijatan miris, on služi samo za privlačenje drugih smrdibuba. Iako ne volimo da ih vidimo na plafonu, oni neće napraviti nikakvu štetu u kući.

Zelene smrdibube

U ranoj fazi razvoja zelene smrdibube su zelenkaste ili narandžaste. Kako se razvijaju tako se boja menja u smeđu. Porastu i do dva centimetra a najviše vole da jedu – leblebiju.

Šta privlači smrdibube?

Iako se čini da se javljaju ni od kuda, ipak postoji puno faktora kojim ih privlačite. Oni vole voće, pa ako ste ljubitelj držanja posude s voćem na stolu, možda ste u opasnosti. Na žalost, smrdibube vole i biljke koje rastu u vašem vrtu, a osim što će ih provući miris, poznati su po tome da će gricnuti bilo koju biljku, pa čak i latice cveća. Ako imate vrt, velike su šanse da imate i smrdibube.

Grizu li?

Mogu vam se uvući u odeću ili kosu, ali vas neće ugristi.

Kako ih držati podalje od kuće?

Proverite kuda ulaze: pogledajte sve moguće puteve koje bi oni mogli da koriste – okvire prozora, vrata, drvo koje imate u kući, pa čaj i električne vodove. Zapušite sve pukotine kako biste im sprečili ulazak u kuću. Isto tako ih možete usisati pa izbaciti napolje iz kesice.

Kako vole da se gnezde na plafonu i visokim uglovima, uznemirite ih pre nego se odomaće.

Ne palite spoljno svetlo: Kako ih jako privlači svetlost, koristite žute sijalice ili one koje su poznate po tome da ne privlače insekte. Ali ako želite da ih privučete na jedno mesto kako bi ih se lakše rešili, upalite svetlo ili lampu da se okupe, piše Ordinacija.hr.

Rastvor koji ih tera

Jednostavna kombinacija vruće vode, sapuna i alkoholnog sirćeta će biti odlična zamka za njih. Ovim rastvorom naprskajte mesta na kojima ih često viđate ili kroz koja mogu ući u kuću.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)