U trendu

Kako ukloniti rđu sa metalnog predmeta prirodno i bez napora?

Rđa je neprijatelj broj jedan metalnih predmeta. Može biti veoma teško ukloniti i potrebno je nekoliko sati za čišćenje.

Međutim, postoji mnogo jednostavnih i efikasnih saveta za uklanjanje rđe bez mnogo truda.

Koristite sirće da uklonite rđu

Sirće je prirodni proizvod koji može biti veoma efikasan u uklanjanju rđe. Veoma je lako pronaći i jeftino. Jednostavno potopite metalni predmet u sirće i sačekajte nekoliko sati. Namakanje u sirćetu omogućiće sirćetnoj kiselini u sirćetu da rastvori rđu.

Važno je da predmet bude potpuno potopljen, ako je moguće, jer će to pomoći procesu rastvaranja. Kada se rđa rastvori, moraćete dobro isprati predmet da biste uklonili sirće i sve ostatke.

Preporučuje se da koristite rukavice kako biste sprečili izlaganje ruku sirćetnoj kiselini. Takođe je važno dobro provetriti prostor u kome se vrši tretman jer miris sirćeta može biti prilično jak. Kada se proces završi, ostaje samo da se metalni predmet dobro očisti kako bi povratio svoj sjajni izgled.

Uklonite rđu sodom bikarbonom

Soda bikarbona je efikasan prirodni proizvod za uklanjanje rđe. Veoma je jednostavan za upotrebu i ne zahteva puno opreme. Za početak, površinu koju treba tretirati pospite sodom bikarbonom i navlažite vodom, a zatim ostavite da odstoji nekoliko minuta.

Zatim uzmite žičanu četku ili sunđer i trljajte dok se rđa ne ukloni. Za teže oblasti možete napraviti mešavinu sa sodom bikarbonom i limunovim sokom ili belim sirćetom da biste dobili bolji rezultat. Nakon tretmana, važno je temeljno očistiti metalni predmet kako biste uklonili sve tragove ostataka.

Koristite prirodne proizvode za uklanjanje rđe

Postoji nekoliko načina za uklanjanje rđe sa metalnih predmeta, uključujući upotrebu prirodnih proizvoda. Međutim, iako mogu biti ekološki prihvatljiviji, ovi proizvodi su manje efikasni od hemijskih rastvora. Evo nekih prirodnih proizvoda potrebnih za uklanjanje rđe:

Alkoholno sirće
Limun i limunov sok
Oksalna kiselina
Sirćetna kiselina

Da biste uklonili rđu ovim proizvodima, važno je da ih pomešate sa abrazivnim prahom, kao što je soda bikarbona ili sapun. Kada se pomeša sa vrelom vodom, smeša se nanosi na površinu i struže žičanom četkom. Nakon čišćenja, važno je dobro isprati i osušiti predmet kako bi se sprečilo dalje stvaranje rđe.

Metalni predmet temeljno očistite nakon tretmana

Nakon što ste tretirali metalni predmet da biste uklonili rđu, važno je da ga temeljno očistite. Možete ga oprati mlakom vodom i blagim sapunom, pazeći da dobro isperite kako biste uklonili sve tragove sapuna. Zatim obrišite metalni predmet mekom, suvom krpom.

Kada se dobro osuši, sve što treba da uradite je da mu vratite sjaj pomoću voska pogodnog za metalne površine. Možete ga i polirati četkom od nerđajućeg čelika kako bi izgledao sjajno i čisto. Na kraju, da biste sprečili da ponovo zarđa, redovno nanosite zaštitni sloj na metalni predmet.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Погледај коментаре (3)