U trendu

Koje biljke možete da posadite u aprilu: Ove 3 cvetne lepotice će vam ukrašavati dvorište do kasne jeseni

April je idealno vreme da obavite pripreme za novu cvetnu sezonu

Tokom aprila najbolje je zasaditi zimzelene i žbunaste biljke, kao i letnje lukovice. Ove tri biljke generalno ne zahtevaju preveliku negu, a tokom leta će vas „nagraditi“ prelepim šarenim cvetovima.

Dan i noć

Dan i noć se često sadi tokom jeseni, ali je i april pogodan za sadnju ove predivne biljke. Dan i noć spada u porodicu ljubičica, pa je često zovu i poljska ljubičica. Cvetovi su najčešće veliki, ljubičaste boje, sa primesama bele ili žute.

Može biti jednogodišnja ili dvogodišnja biljka, u zavisnosti od toga kada je posađena. Najlakše se razmnožava semenom, a možete je posaditi ili u saksiju ili u dvorišnu zemlju.

Ukoliko se opredelite za saksijsku varijantu, saksiju je potrebno da napunite do dve trećine zemljom, potom da u nju spustite 5 semenki i prekrijete ih zemljom.

Gotove biljke za dvorište trebalo bi saditi u razmaku od 20 do 30 centimetara i obilno ih zaliti, pazeći da ne pokvasite listove. Dan i noć odlično uspeva u polusenci, nije zahtevan za održavanje i može da traje do prvih mrazeva.

Cinija

Cinija podseća na hrizanteme, ima čvrstu stabljiku i može da se pronađe u različitim bojama.

Ova biljka se gaji na otvorenom i odgovara joj puno svetlosti. Poželjno je zasaditi je na mesto zaklonjeno od vetra u  hranljivo i umereno vlažno zemljište.

U proleće se sadi seme u bašti ili u saksijama, a kasnije je poželjno rasaditi. Zemljište se redovno zaliva, i već za 6 do 8 nedelja mlade biljke će početi cvetaju, piše Ženski Magazin.

Kadifa

Kadifica se seje rano u proleće i otporna je na sve vremenske uslove. Kada je biljka poraste na 7-10 cm, trebalo bi je rasaditi na stalno mesto gde će ostati celog leta. Razmak između biljaka treba da bude oko 25 cm.

Tokom rasta treba je redovno zalivati i đubriti. Mogu biti različitih visina, ali najčešće dostignu visinu oko dvadesetak centimetara.

Precvetale cvetove trebalo bi redovno odstranjivati. Kadifa je jednogodišnja biljka ali možete sačuvati njeno seme za sledeću godinu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.