U trendu

Trik koji pomaže da oporavite ljubičice: Zalijte ih rastvorom ova 2 sastojka, biće zdrave i bujne

Jeftin rastvor vraća u život ljubičice koje propadaju

Ljubitelji sobnih ljubičica znaju koliko je ovim biljkama potrebno ugađati kako bi što duže bile okićene cvetovima i zelenim bujnim listovima.

Adekvatna temperatura vazduha, način zalivanja, kao i dinamika i temperatura vode za zalivanje, odabir pozicija na kojima će saksije stajati, samo su neki od uslova koje bi trebalo ispuniti. Svi koji uzgajaju ljubičice znaju da to nije baš lagan posao, ali je zato izgled ove biljke kad bljesne u punom sjaju vredan svakog truda.

Međutim, i ljubičica ponekad zna da se “ućuti” i da zataji u rastu. Pre nego što listovi počnu da deluju uvelo, cvetovi se sasuše, a stabljike počnu da se izdvajaju iz bokora, možete da oporavite vaše omiljeno sobno cveće, i to bez trunke hemije.

Poznato je da je ljubičica biljka koja izvanredno podnosi “društvo” drugog sobnog cveća. Ali, malo ko zna da bi druge sobne biljke mogle da pomognu ljubičicama u rastu. Jedna od njih je aloja.

Sve što je potrebno jeste da sa aloja vere skinete jedan list, ubacite ga u blender i izmiksate sa 100 mililitara vode. Sa lista aloje nemojte skidati opnu – miksajte i zeleni i želatinozni deo sa vodom. Potom ovom tečnošću zalijte vaše ljubičice na uobičajen način.

Hranljivi sastojci iz lista aloje delovaće blagotvorno kako na koren ljubičice, tako i na njene cvetove i listove.

Ukoliko imate manji broj saksija sa ljubičicama, tečnost sa alojom možete da sipate u staklenu flašicu, da je zatvorite i čuvate u frižideru do sledeće upotrebe.

Preporučljivo je da vodu sa alojom dodajete ljubičicama jednom u pet dana dok se ne oporave. Za to vreme nemojte ih zalivati običnom vodom. Kasnije, tečnost sa alojom sipajte u podložak saksije jednom nedeljno, piše Telegraf.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar