U trendu

Koje biljke treba držati u kupatilu: Ove 3 su najbolje, obožavaju vlagu i svetlost

Ako želite da unesete dah prirode u kuću, najbolje je početi od kupatila. Hladne površine prekrivene pločicama i funkcionalan stil vape za biljkama koje bi ih ublažile.

Ovo je prostorija sa najvećim procentom vlage u kući, što odgovara mnoštvu biljaka, a takođe je mnogo svetlija nego što se to na prvi pogled čini: svetlost koja ulazi čak i kroz najmanji prozor znatno je pojačana odsjajem o pločice i ogledala.

Geranijum

Postoji na stotine raznih geranijuma i, mada se neki biraju zbog raznobojnih i mirisnih listova, mnogi se uzgajaju zbog toga što tokom čitave godine formiraju raznobojne cvetove – ukoliko im date dovoljno toplote i svetlosti. Kraljevski geranijumima krupne cvetove čija boja varira od gotovo crne, preko ružičaste i crvene do bele. Najčešća vrsta je zonal, koji je dobio ime po tamnim šarama na listovima. Zonal je upečatljivog izgleda zahvaljujući raskošnim bokorima sitnijih cvetova.

Nematantus

Ova biljka je uspravna i u obliku žbuna dok je mlada, ali njene stabljike polako počinju da se spuštaju iz saksije ili viseće korpe i mogu da narastu do 60 cm. Glavna sezona cvetanja je tokom leta, ali ako ima dovoljno toplote povremeno se i tokom zime otvori nekoliko cvetića. Skjajni listovi izuzetno su atraktivni.

Orhideja

Postoji desetak hibrida sobnih orhideja koje se razlikuju po veličini, boji i obliku. Neke su zahtevnije od drugih, ali su vrste koje su dostupne kupcima uglavnom jednostavne za uzgajanje i dugotrajnije. Obično cveta od jeseni i tokom zime sve do proleća, iako neke vrste neprekidno cvetaju. Svaki cvet može trajati i do dva meseca, zbog čega cvećari preporučuju da držite nekoliko orhideja zajedno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.