U trendu

Koristimo ih svakodnevno, a one su glavni izvor zaraza u kuhinji

Američko društvo za mikrobiologiju sprovelo je istraživanje o tome koliko bakterija ima u kuhinjskim krpama prosečnih domaćinstava. Oni su na uzorku od 100 krpa koje su bile korišćene mesec dana došli do vrlo poražavajućih rezultata.

I ešerihija i enterokok

Na 14 posto uzorka našli su koloniju bakterija „zlatne stafilokoke“ koja se nalazi u disajnim organima i na ljudskoj koži. Na trećini od ukupnog uzorka pronađene su i „ešerihija koli“ i „enterokoke“, bakterije koje se javljaju u crevima.

Istraživači su objasnili da „ešerihija“ nije toliko opasna, mada neke njene vrste mogu izazvati probleme, a „zlatna stafilokoka“ može dospeti na kožu oko noktiju ili u nozdrve nakon trovanja hranom.

Ona je kliconoša, ali može se naći i u organizmima kod 25 posto zdravih ljudi. Simptomi su mučnina, grčevi u stomaku i proliv, ali svakako to nije nikakva teža bolest, pa se može izlečiti veoma brzo – kroz tri dana.

Naučnici su, dakle pronašli različite vrste bakterija, koje se prenose sa ljudskog tela, a koje se u krpama dalje razmnožavaju. Studijom su utvrdili da više bakterija ima u porodicama slabijeg socijalnog statusa, a njihov broj raste što se više jede mesa i što je porodica brojnija.

Pranje na 90 stepeni

Brže se prenose bakterije sa vlažnih krpa, kao i sa onih koji se koriste za sve – i za brisanje podloge i sudopere i ruku i stola… Zato treba koristiti posebne krpe za svaku vrstu potrebe jer se samo tako može sprečiti ili svesti na minimum prenošenje bakterija.

Osim toga kuhinjske krpe treba često menjati i prati na temperaturi od 90 stepeni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar