U trendu

Koristite li previše deterdženta? Čep je najgora metoda merenja količine, a ovo je najbolja

Korišćenje deterdženta za pranje veša čini se jednostavno – ubacite prljavu odeće u mašinu, upotrebite linije na bočnoj strani čepa deterdženta da bi odredili koliko je potrebno za tu količinu veša i sipate ga, zar ne? Pogrešno! Postoji nekoliko grešaka koje se mogu izbeći kada je pranje veša u pitanju, a korišćenje previše deterdženta je najuobičajenija greška.

Naime, ako niste znali, čak i korišćenje najniže mere koja je urezana na bočnoj strani čepa deterdženta verovatno znači da ga koristite previše! Što manje deterdženta – to bolje! A evo zašto bi ga trebalo koristiti što manje.

@wirecutter

Here’s why less is more when it comes to detergent. #laundry #cleantok #clean #learnontiktok #fypシ #science #savemoney

♬ Darling – Trees and Lucy

Koliko deterdženta zapravo treba da koristimo?

Ako se pitate koliko deterdženta upotrebiti, nemojte se orijentisati po linijama na čepu. Umesto toga, uzmite kašiku! Na TikTok profilu @wirecutter razbijen je mit da će odeća izgledati čistije ako koristimo što više deterdženta. Na 3,5 kilograma veša ide jedna velika kašika deterdženta, što znači da na uobičajene mašine za veš kapaciteta 7 kilograma idu dve kašike, piše Miss7.

Kako da znate da li koristite previše deterdženta za veš?

Prema raznim stručnjacima za pranje veša, uključujući Mary Gagliardi, zvanu dr. Laundry, naučnicu u The Clorox Company, previše deterdženta može rezultirati uništenjem odeće, pa čak može izazvati kvar na veš mašini. Prvi znak da koristite previše deterdženta pojaviće se na odeći. Čvrsta i tvrda odeća – umesto očekivanih mekanih i svežih rezultata – znači da je u mašini tokom ciklusa pranja bilo previše deterdženta. To takođe zadržava ostatke deterdženta na odeći, budući da stalno prisutna pena sprečava da se predmeti u mašini trljaju jedan o drugi kako bi efikasno isprali sapun.

Višak deterdženta takođe može uzrokovati mehaničke probleme u mašini – što nikako nije finansijski isplatljivo. Naime, prelivanje sapuna može povećati trošenje pumpe i motora mašine rublja zbog pene koja deluje kao kočnica, budući da mašina automatski sama radi dodatna ispiranja i pauze kako bi razbio višak pene.

Kako ukloniti višak deterdženta s veša?

Postoji nekoliko metoda koje mogu pomoći u uklanjanju deterdženta s odeće, ali proces dubinskog čišćenja je dokazano najbolja. Sve što treba da uradite je da potopite svoju odeću u veliku kadu, s rastvorom boraksa, sode za pranje i malo deterdženta. Verujte nam, nikada više nećete upotrebiti previše deterdženta nakon što vidite zadovoljavajuće i sjajne rezultate! Manje je uvek više!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar