U trendu

Lavandu možete gajiti i u kućnim uslovima, lakše je nego što mislite

Bilo da želite da napravite aromatično ulje, čajeve, ukrasite sobu ili ispunite dom prijatnim mirisom, lavanda je biljka koju ćete poželeti da imate u svom domu jer ima višestruku upotrebu. Vrtlari toliko vole ovu trajnicu da su čak pronašli način da joj produže vegetacijsku sezonu. Da, istina je: čak i ako živite u području s niskim zimskim temperaturama, moguće je uzgajati lavandu tokom cele godine. To se postiže uzgojem začinskog bilja na otvorenom u posudama, a zatim prezimljavanjem biljke u zatvorenom kada vreme postane hladnije. Ako nemate postojeći vrt, možete započeti svoj zatvoreni biljni vrt presađivanjem lavande iz lokalnog vrtnog centra, piše Living.večernji.hr.

Koji god put sadnje odabrali, sledite ove savete za uspešan uzgoj lavande u zatvorenom prostoru kako biste imali nepresušne zalihe ove mirisne biljke.

Odaberite patuljaste sorte za uzgoj u zatvorenom prostoru

Postoji više od 450 sorti lavande, stoga svakako istražite i odaberite najbolju lavandu za uzgoj u zatvorenom prostoru na osnovu načina na koji ćete je koristiti. Ako želite patuljastu sortu koja će mirisati tokom cele sezone, razmislite o uzgoju ‘Hidcote’ engleske lavande (Lavandula angustifolia) – njeni tamnoljubičasti cvetovi lako se mogu održati gustima za uzgoj u saksijama. Ako želite da dodate slatke, svetle listove lavande svojim pekarskim proizvodima ili drugim kulinarskim kreacijama, razmislite o uzgoju engleske lavande „Munstead“. Ako želite da dodate stabljike lavande u vazu, pokušajte da uzgojite ‘Kew Red’ ili špansku lavandu s njenim zapanjujućim cvetovima. Francuska lavanda (Lavandula dentata) je takođe lepa sa svojim nazubljenim listovima, ali nije tako prijatna za jelo.

Kupite rasade u lokalnom vrtnom centru

Semenke lavande teško klijaju, pa je najlakši način da počnete da uzgajate lavandu u zatvorenom prostoru kupovina mladih biljaka u posudama ili presađivanjem umesto da pokušavate da uzgojite lavandu iz semena. Nakon što novu biljku lavande donesete kući, presadite je u posudu koja je jednu ili dve veličine veća od originalne posude. Uzgoj lavande u posudama od terakote posebno je dobar jer biljka preferira malo suvlje uslove i voda brže isparava iz poroznog materijala posude.

Razmnožite reznicama

Takođe možete uneti u kuću začinsko bilje koje je raslo napolju celo leto i presaditi ga kako biste produžili sezonu rasta u zatvorenom prostoru. Obavezno premestite lavandu unutra pre nego što temperatura padne kako biste je zaštitili od oštećenja hladnoćom. Nije potrebno premestiti celu biljku lavande u kuću – samo uzmite nekoliko reznica s biljke.

Osigurajte obilje svetla

Biljku lavande stavite na toplo mesto leti i na nešto hladnije, ali svetlo mesto zimi. Kuhinjska prozorska daska s južnom ekspozicijom obično je dobro mesto za uzgoj lavande u zatvorenom prostoru; na dohvat je ruke tokom kuvanja i verovatno će imati dovoljno svetla i cirkulacije vazduha. Rotirajte biljku na nedeljnom nivou tako da sve strane biljke imaju šest do osam sati direktne sunčeve svetlosti. Ako nemate dovoljno sunčeve svetlosti, stavite biljku lavande pod svetla za uzgoj 12 do 14 sati svaki dan.

Zalivajte lavandu kada je tlo suvo

Zalivajte lavandu kada osetite da je vrh tla suv. Preterano zalivanje može uzrokovati truljenje i probleme s štetočinama. Pustite da se tlo lagano osuši između zalivanja.

Regulišite temperaturu

Za najbolje uslove za uzgoj u zatvorenom prostoru, održavajte unutrašnju temperaturu između 20 i 25 stepeni tokom dana i barem 10 stepeni nižom noću. Držite lavandu podalje od topline i promaje.

Održavajte nizak nivoa vlažnosti

Lavanda preferira klimu niske vlažnosti. Većina domova ima nivo relativne vlažnosti od oko 40 posto – to je savršeno za uzgoj lavande. Nema potrebe dodavati vlagu u prostor.

Orezujte pažljivo

Čistim, oštrim vrtnim makazama lagano odrežite vrhove. To će oblikovati i podstaći lavandu. Najbolje vreme za sečenje lavande je proleće. Nakon što biljka navrši tri ili četiri godine i izgleda kao da umire u središtu, odsecite stabljike na otprilike polovnu njihove izvorne dužine kako biste podstakli biljku da proizvodi novi rast.

Uberite cveće za aromatizovanje hrane i ukrašavanje doma

Uzgoj biljke lavande u zatvorenom prostoru daje vam prednost pristupa ovoj biljci tokom cele godine. Kako biste iskoristili kada su eterična ulja lavande na vrhuncu, berite cvetne klasove kada su se tek otvorili – ako pričekate da se cvetovi potpuno otvore, njihov će miris brzo nestati. Ostavite klasove netaknute i isecite cele cvetne stabljike da se osuše ako izrađujete snopove lavande, vence, vrećice, potpourri ili druge ukrase. Takođe možete skinuti pojedinačne cvetove sa stabljika kada se potpuno osuše i dodati cvetne pupoljke u limunadu, maslac, kolače…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar