U trendu

Ljuske od oraha nikako nemojte baciti: Stavite ih u saksiju i gledajte šta rade

Mnogi se suočavaju s problemom buđi koja se pojavljuje na površini zemlje u saksijama za cveće. To možete rešiti na jednostavan način – ljuskom od oraha.

Ona se može koristiti za dekoraciju saksija, a takođe će i zaštititi cveće od plesni i truleži. Ljuska oraha sadrži visok procenat joda koji je jako koristan za biljke, ali i više od toga.

Zdravlje sobnih biljaka direktno zavisi od drenaže, jer jedino tako može otići višak vode, a korenje biljaka disati. Mnoge biljke mogu stradati zbog viška vlage, a u sredini bez kiseonika počinju da se razvijaju pogubne bakterije. Najčešće se koristi ekspandirana glina, ali i ljuska oraha može da posluži. Najbolje je koristiti velike, neoštećene školjke. Zato nemojte biti previše revnosni kada lomite orahe. Ljuske treba da zadrže svoj hemisferični oblik, piše Lepa&Srećna.

Takođe, vremenom se na tlu može pojaviti beli premaz, a unutra se mogu pojaviti mušice. Da biste se izborili sa ovom pošašću, prekrijte gornji sloj zemlje slomljenim orahovim ljuskama. Mušice će uskoro nestati, a beli premaz se više neće formirati na površini tla.

Ljuske oraha, ako se posipaju po površini zemlje u saksiji, pomoći će i da se uspori sušenje zemlje. Vlaga će postepeno isparavati, pa nećete morati često da zalivate cveće

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.