Mačke vam uništavaju vrt? Posadite ovih pet biljaka koje ne vole

Mačke mogu da budu divni kućni ljubimci, ali njihovi instinkti i ponašanje mogu biti izazovni ukoliko imate baštu ili vrt oko kuće.

Nažalost, mačke mogu imati nekoliko štetnih efekata na baštu, zbog čega ih mnogi baštovani smatraju štetočinama. Jedan od glavnih razloga za to je što mačke koriste baštenske gredice ili delove zemlje kao kutije za otpatke.

Ovo može biti veoma frustrirajuće za baštovane koji su uložili mnogo vremena i truda u uzgoj svojih biljaka, jer mačji izmet može oštetiti biljke i uneti bolesti u tlo.

Na sreću, postoji nekoliko biljaka koje mačke ne mogu da podnesu, a koje će obezbediti da zaobiđu vašu baštu u širokom luku.

1. Lavanda

Lavanda je popularna biljka poznata po svojim prelepim ljubičastim cvetovima i slatkom, svežem mirisu. Međutim, upravo ovaj svež miris će pomoći da oterate mačke. Mačke imaju jak miris i sve što emituje jak miris će ih odvratiti od dolaska u vašu baštu.

Lavanda je takođe odlična biljka koja odbija muve jer ulja jakog mirisa koje ova biljka oslobađa i ove štetočine, piše Exspress.

2. Rutvica

Smrdljiva ruta će takođe odbiti mačke zbog svog jedinstvenog mirisa.

Na sreću, oštar miris ljudima ne smeta toliko, a plavi listovi biljke prijaju oku.

Međutim, baštovani treba da budu svesni da su listovi rutvice toksični za mačke i ljude ako se konzumiraju u velikim dozama. Dakle, iako rutvica spada u grupu biljaka koje mačke ne podnose, ipak treba razmisliti o mestu gde ćete je posaditi.

3. Ruzmarin

Poput lavande, ruzmarin je još jedan miris koji mačke mrze. Dodatna prednost je što je ruzmarin zimzelen, što ga čini jednom od najboljih biljaka za odvraćanje mačaka tokom cele godine.

4. Biljka karija

Biljka karija može biti korov, ali je jedna od najboljih biljaka za odvraćanje mačaka. Kao i većina biljaka koje mačke mrze, biljka karija odaje užasan miris kada se mačka udari o nju.

Međutim, ova biljka ima i grubu teksturu koja će „mačkama biti odvratna“. Pošto je biljka kari tehnički korov, trebalo bi da je koristite štedljivo u svojoj bašti.

5. Mirisna menta

Jedan od najčešćih mirisa koje mačke mrze je menta, a menta će vam dati divan miris koji će istovremeno odbijati mačke, prenosi N1.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.