U trendu

Majstor otkrio 8 stvari koje nikako ne smete da bacate u sudoperu, može skupo da košta

Ako se duži vremenski period ne vodite računa šta sve bacate u odvod od sudopere prvo što možete da primetite je da voda sporije otiče i duže se zadržava.

Nakon toga, primetićete da sudove perete sporije nego što ste to navikli, a svi znamo da živimo brzim tempom i da je bitno da svaki posao u kući obavljamo efikasno i brzo.

Ako ne želite da ugrozite životnu sredinu, ne dozvolite da sledeće stvari završe u kanalizacijskom odvodu vaše sudopere:

Talog od kafe

Povećava rizik od zapušavanja odvoda, ali i septičkih jama. Talog od kafe je odličan kompost, pa predlažemo da ga prosipate u baštu, a ne u slivnike.

Mast, ulje

Vremenom će da zapuši cevi, teško ćete je ukloniti iz sudopre, a jedna kap masnoće može da zagadi do 5 litara čiste vode.

Brašno

Kada izmešate brašno i vodu, dobijete lepak koji će da se zalepi za odvode i nema šanse da ih otpušite posle ovog.

Ljuske od jaja

Ljuska od jaja su tvrde i teško se razgrađuju. Mogu da naprave rešetke u cevima na kojima će se zadržavati ostala hrana, pa dolazi do zapušavanja odvoda.

Etikete na voću

Dok perete jabuke, desi se da etiketa padne u dovod. To izbegavajte, jer su te etikete pravljene tako da se skoro ne razgrađuju uopšte.

Hrana koja „pije vodu“

Testenina i pirinač će duplo porasti, ako se „napije“ vode. Stoga će postati lepljive i zatvoriće odvode.

Proizvode od papira

Toalet papir je napravljen da se razgradi u vodi, ali ostali proizvodi ne smeju da se bacaju u odvode jer se ne razgrađuju.

Lekovi

Lekovi se smatraju medicinskim otpadom i razgrađuju se u vodi jer je zagađuju. Stoga ih nikad ne bacajte u odvod.

Kako očistiti odvode i sprečiti širenje smrada?

Svako veče, kada operete suđe, uzmite malo deterdženta za sudove na sunđer i operite celu sudopreu. Pustite da čista voda teče kroz slivnik.

Pospite malo sode bikarbone oko slivnika i u slivnik, zatim prelijte sa 100 ml belog, alkoholnog sirćeta i ostavite 5 minuta da sirće „odradi“ proces sa sodom bikarbonom. Zatim pustite vrelu vodu da prođe kroz slivnik.

(NajŽena/Slobodanka Ćorić)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar