U trendu

Majstori ne žele da znate ovaj trik: Evo kako uz pomoć jednog sastojka možete ukloniti plesan

Ako se u vašem domu stvara neprijatna i nimalo bezopasna buđ, ovo je znak za uzbunu. Osim što kvari izgled prostora, buđ loše utiče i na zdravlje ljudi.

Spore plesni se šire po kući ili stanu, a lako se mogu proširiti i na druga mesta. Borba protiv buđi može biti veoma zamorna i stresna, ali i skupa ako svaki put kada se buđ pojavi pozovete majstora da je prefarba.

Ali, srećom, postoji jedno, gotovo svemoćno oruđe koje svi imamo u svojim domovima. To je sirće, a evo kako da ga upotrebite da se zauvek rešite buđi.

Sirće je svestrano, ekološki prihvatljivo i efikasno rešenje za sprečavanje buđi u kući. Njena prirodna svojstva čine ga bezbednijom alternativom oštrim hemikalijama – kaže Majkl Golubev, generalni direktor Mold Bustersa.

– Sirće, posebno alkoholno destilovano sirće, služi kao prirodno i isplativo rešenje za uklanjanje buđi – objašnjava Majkl Gotron, vlasnik Germicid Maidsa.

To je zato što ove vrste sirćeta sadrže otprilike 5 do 8 procenata sirćetne kiseline, za koju je poznato da ima antifungalna i antibakterijska svojstva, prema Nacionalnoj medicinskoj biblioteci, a prenosi Glossy.

– Njegov sadržaj sirćetne kiseline stvara negostoljubivo okruženje za rast plesni, narušavajući njegovu strukturu. Takođe sprečava povratak buđi, što ga čini bezbednom i ekološki prihvatljivom opcijom za održavanje vašeg životnog prostora – kaže Majkl Gotron.

Šta vam je potrebno?

– Belo destilovano sirće ili sirće za čišćenje

– Flašica sa rasprašivačem

– Četka za čišćenje

– Krpa od mikrovlakana

– Zaštitna maska

– Zaštitne naočare

– Rukavice

– Stara odeća

Uništavanje plesni sirćetom je jednostavna procedura koju možete uraditi u nekoliko koraka:

1. Prvo pomešajte jednake delove sirćeta i vode i prebacite sirće u bocu sa raspršivačem, a zatim poprskajte veliku količinu rastvora direktno na kalup.

2. Ostavite sirće da odstoji najmanje 1 sat, dozvoljavajući sirćetu da prodre i ubije buđ, savetuje Haši Mohamed, predsednik Ivy Cleans-a.

3. Nakon toga, istrljajte područje četkom da biste uklonili preostale ostatke buđi. Zatim isperite površinu čistom vlažnom krpom i ostavite da se područje potpuno osuši kako biste sprečili dalji rast buđi. Odmah bacite krpu i četku koju ste koristili za čišćenje područja.

Ako buđ i mirisi ostanu nakon ovog procesa, razmislite o korišćenju sredstva za prevenciju buđi sa cimetom sa rastvorom sirćeta ili zamolite profesionalce da ofarbaju zid i urade sve što je potrebno da u potpunosti uklone plesan.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar