U trendu

Masne tiganje nemojte prati vrelom vodom: Evo i zbog čega

Svi znamo da suočavanje sa začepljenim cevima, naročito onim masnim, može postati neuredna i skupa noćna mora.

Čišćenje masnog tiganja verovatno nije na vrhu ničije liste omiljenih zadataka. Ali, bilo da ste pekli hamburgere, slaninu ili svinjske kotlete, nije neuobičajeno da nakon ukusnog obroka ostaje tiganj pun masnoće.

Možda mislite da bi ispiranje tiganja vrućom vodom odmah uklonilo masnoću i tiganj nabolje očistilo, međutim kombinacija tople vode i masnoće zapravo bi mogla da uniti vaše odvode, piše Lifesavvy.

Najbolje bi bilo što je moguće više masti pokupiti i baciti u smeće pre nego što tiganj stavite u sudoperu. Nećete moći da uklonite sve masne ostatke pre nego što tiganj stavite pod mlaz vode. Ako niste uspeli da uklonite dovoljno masnoće, najpre tiganj isperite hladnom vodom.

Kombinacija sredstva za pranje posuđa i vruće vode u interakciji s masnoćom stvara emulziju. Masnoća će pod vrućom vodom “otopiti” i topla kliziti niz odvod. Nažalost, kad se ohladi, mogla bi da začepi vodovodne cevi.

Hladna voda, s druge strane, održaće masnoću čvrstom. Ostaće vam veći “komadi” umesto da se mast otopi i kasnije stegne u cevima. Kada mali komadići krute masti odu u odvod, gravitacije i voda odradiće svoj posao i s lakoćom poslati te komadiće kroz cevi.

Dakle, kad god pripremate masni obrok i kad god je vaš red za pranje suđa, vodite računa o tome da koristite hladnu vodu za ispiranje masnih tiganja, prenosi Večernji list.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar