U trendu

Miris ovog cveta opisuje kao jedan od najposebnijih, a podseća na jasminov

Gardenija sa svojim kremasto belim cvetovima simbolizuje buđenje novog života, koji počinje iznova sa svakim dolaskom proleća i buđenjem prirode.

Gardenija ima reputaciju jednog od najzahtevnijih cveća za uzgoj, ali kada vas nagradi svojom elegancijom i lepotom, shvatićete da je vredno truda i izazova. Njegov oblik podseća na ružu, a miris na jasmin, zbog čega je ovaj cvet poznat i kao ruža jasmina, piše Zadovoljna.hr.

Štaviše, osvežavajući miris gardenije je opisan kao jedan od najkarakterističnijih, pa iako deluje veoma suptilno zbog svoje beline, to je snažan ali prijatan miris koji ga čini veoma uočljivim.

Gardeniju krase i sjajni tamnozeleni listovi, u veoma lepom kontrastu sa belim laticama. Gardenia jasminoides se najčešće koristi za kućni uzgoj, a kod nas se najčešće gaji kao sobna biljka.

Gardenija je prvi put otkrivena na teritoriji Kine, Koreje i Japana i doneta je u Evropu, međutim evropska klima nije pogodovala još neimenovanoj biljci, pa se uglavnom gajila u plastenicima. U SAD, tačnije u Čarlstonu u Južnoj Karolini, prvi put je uspešno gajio na otvorenom 1752. godine botaničar Aleksandar Garden, po kome je i dobila ime. Iako je poreklom iz Azije, ova divna ukrasna biljka danas je rasprostranjena po celom svetu.

Briga o gardeniji treba da bude tačna i temeljna. To je cvet koji voli mnogo vlage i svetlosti, ali da bi uspeo važno je da ga stavite na mesto, odnosno u prostoriju bez direktne sunčeve svetlosti. Idealno mesto za gardeniju biće mesto sa suncem ujutru i hladom popodne – i ostavite ga tamo jer gardenije ne vole da ih se pomera i dodiruje. Kao reakcija na stres kretanja, latice mu mogu otpasti, a to se može desiti i zbog nepravilnog zalivanja.

Kada zalivate svoju gardeniju, obratite pažnju na njene nežne cvetove, jer kapi vode mogu promeniti boju, odnosno dobiti fleke i potamniti.

Zalivajte je mlakom vodom, leti malo više, a listove povremeno prskajte. Možete povećati vlažnost vazduha, koju gardenije izuzetno vole, tako što ćete cvet staviti u širi pleh za vodu ispunjen kamenčićima. Osim što će mirisati ceo prostor, gardenija će i pročistiti vazduh, zbog čega ćete želeti da je držite i u spavaćoj sobi.

Tokom proleća i leta prihranjujte gardeniju tečnim organskim đubrivom, a povremeno je potrebno dodati i đubrivo sa većim sadržajem gvožđa. Ako postoji nedostatak hranljivih materija, najčešće gvožđa, listovi će požuteti, ali će žile ostati zelene. Letargični i slabi listovi gardenije daće vam do znanja da nema dovoljno ili previše vlage.

Ako je biljka prerasla saksiju, treba je presaditi u proleće, a presađivanje se vrši jednom u dve do tri godine. Lepota gardenije održava se i rezidbom, koja se obično radi u martu, kako bi se održala lepa forma biljke, a može da se orezuje i po završetku cvetanja u jesen. U slučaju mladih biljaka, savetuje se da se vrhovi seku tokom leta kako bi se podstaklo grananje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.