U trendu

Mnogi imaju ovaj cvet u dvorištu, a ni ne slute šta on privlači

Zevalica (Antirrhinum majus) je cvet koji mnogi obožavaju i neguju, a veruje se da ima posebnu moć i da može da otkrije laž.

Zevalica je biljka koja osim zanimljivog imena, poseduje i cvet predivne lepote i gracioznosti. U Srbiji je mnogi imaju u svojim baštama i domovima, a naziva se zevalica jer kada otvorite cvet, on izgleda kao da zeva.

U engleskom jeziku naziva se „snapdragon“, jer cvet izgleda kao glava zmaja koji je sklopio čeljusti, a u grčkom jeziku „kynokephelon,“ što znači pseća glava. Stručan naziv za zevalicu je Antirrhinum majus, što znači cvet koji liči na nos.

Osim što su vrlo dekorativne, zevalice imaju i posebno značenje i simboliku. Prvenstveno predstavljaju snagu je mogu da rastu na kamenitim, nenaseljenim područjima, ali su često povezana i sa erotskom energijom i gracioznošću. Nekada su ljubavnici poklanjali jedno drugom ovaj cvet kako bi drugoj strani dali do znanja da im je još stalo.

U nekim kulturama veruje se da ovaj cvet ima neverovatan šarm i posebnu moć da spreči i otkrije laž, ali i da vlasnicima bašte u kojoj raste donosi unutrašnju snagu koja im je neophodna za prevazilaženje izazova.

Postoje zevalice različitih boja, a svaka od njih daje cvetu specifično značenje. Navedena značenja uzmite u obzir kada poklanjate nekome cvet ili pre nego što ga posadite u svoje dvorište:

  • Ljubičasta zevalica je povezana sa duhovnošću i duhovnim razvojem.
  • Crvena zevalica simbolizuje ljubav, strast i pozitivnu energiju.
  • Bela zevalica ukazuje na gracioznost, čistotu i nevinost.
  • Žuta privlači sreću i optimizam.

Ovaj cvet se najčešće, prema verovanju, poklanja ljudima koji su prevazišli neki životni izazov ili se trenutno suočavaju sa prekretnicom u životu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.