U trendu

Mnogi ne znaju za trik kojim ćete lakše izbeći zarazne bolesti, a tako je jednostavan

Pored jačanja imuniteta vitaminima, mineralima i zdravom ishranom i izbegavanja kontakta sa zaraženim ljudima, postoji još jedan način na koji možete sprečiti zarazne bolesti u svom domu.

Naime, stručnjaci ističu da ćemo učiniti mnogo za sve ukućane ako svoj dom dobro očistimo, ne zaboravljajući da temeljno dezinfikujemo delove koje često preskačemo u uobičajenom čišćenju kuće.

Često nismo ni svesni raznih bakterija i virusa koje unosimo spolja, a koji mogu da prežive danima, pa čak i nedeljama na podovima, nameštaju ili posteljini, kao i na prekidačima, kvakama i sličnim površinama. Zbog toga je izuzetno važno preduzeti odgovarajuće korake i temeljno i redovno čistiti ključne površine na pravilan način i na taj način povećati šanse da se izbegne infekcija gripom, covidom i drugim bolestima uobičajenim za hladno godišnje doba, piše Tportal.hr.

Uspostavite rutinu dezinfekcije

Za početak, identifikujte površine u unutrašnjosti koje se najviše dodiruju, kao što su kvake na vratima, prekidači za svetlo, radne površine, daljinski upravljači i ručke na aparatima i najčešće čistite ove površine.

Kada je u pitanju rutina dezinfekcije, možete je podeliti u tri koraka:

  • Čišćenje: Pre početka dezinfekcije, prvo očistite površinu sapunom i vodom. Ovo će ukloniti većinu prljavštine i klica sa površine.
  • Sanitizacija: Nakon čišćenja koristite razblaženo izbeljivač ili sredstva za dezinfekciju da biste smanjili broj mikroba na površini. Važno je prvo očistiti površinu pre dezinfekcije.
  • Dezinfekcija: Na kraju, koristite jače rastvore izbeljivača ili dezinfekciona sredstva da biste potpuno uklonili mikrobe sa površine ili predmeta.

Upravljajte nivoima vlažnosti

Da li ste znali da nivo vlage u vašem domu može uticati na rizik od zaraze virusnim bolestima?

Studija iz 2021. sugeriše da umereni nivoi vlažnosti između 40 i 60% mogu da smanje rizik od prenošenja virusa i da otežaju preživljavanje nekih virusa u vazduhu. Pored toga, suvi uslovi u zatvorenom prostoru mogu povećati verovatnoću alergijskih reakcija.

Ako nivo vlažnosti u vašem domu padne ispod 30%, razmislite o ulaganju u ovlaživač i preduzimanju dodatnih mera predostrožnosti tokom sezone prehlade i gripa, što može uključivati češće pranje ruku i dezinfekciju površina.

Redovno perite posteljinu i čaršave

Bez obzira da li se bavite svakodnevnim aktivnostima po kući ili spavate, redovno oslobađate znoj i ćelije kože u svom domu, a sva ova prljavština se akumulira na mekim površinama, uključujući čaršave, jastuke i ćebad.

Zato menjajte posteljinu svake nedelje kako biste sprečili nakupljanje prljavštine i prljavštine koja izaziva bakterije. Isto tako, redovno pranje posteljine može pomoći u smanjenju simptoma alergije zbog alergena i grinja skrivenih u čaršavima.

Izujte cipele čim uđete u kuću

Najbolja stvar koju možete da uradite da sprečite unošenje klica je da skinete cipele čim uđete u svoj dom. Biće vam od pomoći ako postavite fioke, ormane ili kontejnere za cipele odmah pored ulaznih vrata.

Takođe, u doba kada vire virusi i razne zarazne bolesti, nije loše oživeti pomalo zaboravljena sredstva za dezinfekciju i postaviti ih na ulaz u dom kako biste mogli da operete ruke pre nego što dodirnete razne površine koje će ostali dodirnuti. domaćinstva ubrzo zatim.

Očistite nered pre spavanja

Za neke ljude, odlazak na spavanje u neurednoj kući može izazvati anksioznost i visok nivo stresa kada se probude. Započinjanje dana u urednoj kuhinji, dnevnoj sobi ili kupatilu može pomoći da se smanji osećaj žurbe i preopterećenosti, tako da je brzo pospremanje pre spavanja napor koji se isplati.

Naravno, niko ne očekuje da ćete kasno uveče preuzeti čišćenje pločica i zamrzivača! Potrebno je samo nekoliko minuta da većinu stvari postavite na svoje mesto, uklonite otpad, obrišete vidljive mrlje i stvorite utisak urednosti koji će vas podstaći da nastavite sa svakodnevnom rutinom dezinfekcije doma koji će blistati čistoćom.

Takođe, dobar trik je da upotrebite veliku korpu u koju ćete uveče samo staviti razne predmete koji nisu na svom mestu i sutra ih sortirati u neko drugo vreme, i otići u krevet sa prijatnim osećajem reda i činjenicom da učinili ste veliku stvar za zdravlje celog domaćinstva .

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar