U trendu

Na jednom mestu u kući nijedna biljka ne uspeva, evo koja su najbolja mesta za njih

Primetite li da listovi biljaka tamne na ivicama ili gube živost, to može biti znak da su u opasnosti i da neće dugo trajati. Važno je obezbediti im odgovarajuće uslove kako bi održali vitalnost.

U svakom slučaju, najbolje je izbegavati postavljanje biljaka na mesta koja su izložena promaji ili u oblastima gde će biti izložene naglim promenama temperature.

Držite ih dalje od vrata i prozora koji se često otvaraju tokom hladnijih perioda da biste ih zaštitili od naglih promena temperature.

Biljke osetljivo reaguju na promene u okruženju, što se može ispoljiti kroz žutilo ili potamnjenje listova. Zbog toga je važno osigurati stabilne uslove životne sredine kako bi biljke ostale zdrave i lepe.

Sobne biljke vole temperaturu vazduha između 18 i 23 stepena Celzijusa, ali svaka nagla promena temperature može da im naškodi.

Ako primetite da su prozorske daske loše izolovane, savetuje se da u hladnijim periodima godine uklonite biljke sa ovih mesta, držeći ih dalje od često otvaranih vrata i prozora, uključujući i vrata na terasi.

Iako možete koristiti jastučiće za prozore da biste sprečili hladnu propuhu ispod prozora, bezbednije je pomerati biljke sa prozorske daske tokom zimskih meseci.

Tokom leta izbegavajte izlaganje biljaka direktnim udarima vazduha iz klima uređaja i ventilacionih otvora, što može biti slično negativnom uticaju promaje zimi.

Pored niskih temperatura, biljke mogu oštetiti i visoke temperature, što dovodi do smeđe boje lišća.

Bolje je držati biljke dalje od izvora toplote kao što su kuhinjske peći, kamini i električni uređaji kao što su sušare, pećnice i frižideri.

Isto tako, izbegavajte postavljanje biljaka u blizini grejača i ventilacionih otvora koji duvaju suvi vazduh i stavite ih dalje od radijatora da biste ih zaštitili od štetnih efekata suvog vazduha.

Ako su ceo dan na direktnom suncu na prozorskoj dasci, moguće je da će im to smetati, pa proverite kako im je posle nekoliko dana. Nekome to radi, ali treba naći optimalno mesto gde će se lepo „namestiti“.

(Espreso/Srbija danas)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.