U trendu

Na ovih 6 mesta NIKAKO NE ČUVAJTE ZIMNICU

Ziminica je spremna već neko vreme, ali bitno je da se održi do proleća. Potrebno je da povedete računa o nekoliko stvari kako se zimnica ne bi pokvarila ili promenila ukus.

Čak i savršeno pripremljena zimnica u dobro sterilisanoj tegli može da se pokvari ako se čuva na pogrešnom mestu. Evo gde sve ne bi trebalo da je čuvate, ako planirate da se ne pokvari do proleća naredne godine.

1. Blizu izvora toplote

Ponekad se dešava da u nedostatku prostora, domaćice skladište zimnicu ispod kreveta. Međutim, ukoliko je on u blizini grejnog tela, ovo je najgore mesto. Takođe, gornje police kuhinjskih elemenata se nikako ne preporučuju. Sva toplota iz šporeta i drugih električnih uređaja koji se koriste skuplja se blizu plafona u kuhinji, što znači da će se tegle zagrejati.

2. Na otvorenoj terasi

Kada su jaki mrazevi sadržaj tegle može da se smrzne, a staklo da popuca. S druge strane, kada je sunčano, zagrejaće se i tako potencijalno pokvariti

3. U prostorijama sa neujednačenom temperaturom

Da bi zimnica opstala, važno je obezbediti joj približno stabilnu temperaturu, a takvo mesto je podrum. Ne preporučuje se ni da se drži tamo gde ima promaje, kao na primer na podu u hodniku, u plakarima pored prozora, zatvorenoj terasi gde se otvaraju prozori…

4. Pod jakom svetlošću

Najbolje je pronaći mračno mesto za tegle,jer jako svetlo će pokvariti kiselu zimnicu. Pa tako police sa pozadinskim osvetljenjem ne dolaze u obzir

5. U frižideru

Zimnicu koja se priprema sa šećerom, kao što su džemovi i slatko od voća nikako ne treba držati u frižideru. On je donekle pogodan samo za zimnicu sa ograničenim rokom trajanja, kao što su kiseli krastavci. Tačnije, kada se tegla već otvori.

6. Na vlažnom mestu

Podrum se često smatra idealnim mestom za skladištenje zimnice, jer održava stabilnu nisku temperaturu i stalno je mračno. Ali, ako je podrum vlažan, ovo nije dobra opcija, buđ može da zahvati tegle. Zbog toga se ne preporučuje čuvanje zimnice u komodama ispod sudopere, gde postoje sanitarni čvorovi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar