Nabavite ih pre letnjih vrućina: Biljke koje će vam ulepšati, ali i rashladiti dom (foto)

Kada letnje temperature počnu da žare, pokušavamo da pronađemo načine da unutrašnjost našeg doma bude na prijatnoj temperaturi. Ali pored standardnih klima uređaja i ventilatora, koji troše struju, određena postrojenja mogu da rashlade i vaš prostor. Ne samo da čiste vazduh i ulepšavaju vašu okolinu, neke vrste biljaka su pravi mali zeleni klima uređaji.

Biljke koje ispuštaju višak vode iz lišća, na taj način se hlade, kao i prostor u kome se nalaze. Važno je samo da ih redovno zalivate i brišete prašinu sa lišća kako bi ovaj proces bio što efikasniji. Takođe, postavite biljke blizu prozora ili u delove prostorije gde je cirkulacija vazduha najbolja, piše Green.hr.

Aloe vera

Iako aloe vera bolje raste na otvorenom, možete je uspešno uzgajati u svom domu. Stavite je na sunčano mesto, blizu prozora.

Kako ova biljka ima kraći koren, posadite je u široku i plitku saksiju. Aloe veri nije potrebno mnogo vode, pa budite oprezni pri zalivanju – leti je dovoljno jednom nedeljno, a u zimskim mesecima čak i jednom mesečno.

Fikus Benjamin

Ni fikus Benjamin nije previše zahtevan za uzgoj i održavanje. Pošto voli sunce, najbolje uspeva na sunčanom mestu u kući.

Biljka lako podnosi visoke temperature, a ne treba je ni često zalivati. Samo treba biti oprezan sa zalivanjem, jer previše vode može izazvati truljenje korena i propadanje biljke.  Zalijte fikus tek kada primetite da je zemlja potpuno suva.

Palma sreće

Palma je tropska biljka, pa je savršena za uzgoj na visokim temperaturama i ne zahteva puno vode. Ova biljka snižava temperaturu u stanu za nekoliko stepeni. Odgovara mu indirektna svetlost, ali može da uspeva i u svetloj polusenci.

Zalivajte ga tek kada primetite da je zemlja suva, što je jednom nedeljno leti, a zimi i jednom mesečno.

Kućna paprat

Paprat je veoma korisna biljka jer osim što snižava temperaturu, čisti i vazduh u prostoriji u kojoj se nalazi. Kada je u pitanju uzgoj i održavanje, ova biljka nije zahtevna. Uspeva na polusenovitom mestu u stanu, ali dalje od radijatora ili klima uređaja. Ne stavljajte ga čak ni u blizinu prozora ili vrata, jer je osetljiva na promaju.

Što se zalivanja tiče, ono je nešto zahtevnije jer ima veću potrebu za vlagom, pa je pored čestog zalivanja potrebno povremeno i prskati vodom. Ovo je posebno važno u toplim, letnjim danima.

Fikus gumijevac

Još jedan fikus ulazi na listu „hladnjača“. Ovu prelepu biljku krase veliki listovi, koji dolaze u raznim nijansama zelene i šarenim. Što više listova biljka ima, bolje će ohladiti prostoriju u kojoj se nalazi.

Ficus guma upija vodu kroz korenje, a zatim oslobađa vlagu kroz pore na donjoj strani listova.

Važno je da biljku pravilno zalivate, što znači da će, ako je preterate, brzo istrunuti. Ali ako ga retko zalivate, lišće će otpasti. Preporučuje se da biljku posadite u posudu sa rupama i dozvolite joj da upije onoliko vode koliko joj je potrebno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.